Pokud vážně uvažujeme o zakoupení indukční varné desky, musíme si uvědomit, že spolu s vysokou cenou budeme muset zaplatit ještě něco navíc, a to položku za nové nádobí. Na indukční desce totiž nelze vařit úplně v každém hrnci. Potřebujeme speciální typ nádobí, takzvané nádobí feromagnetické. U indukčního ohřevu se vytvářejí elektromagnetická pole a tepelná energie se přenáší neboli indukuje přímo do tzv. feromagnetického dna varné nádoby.

Otázkou tedy je, zda třeba nějaké vyhovující nádobí nemáme náhodou už doma. To je důležité zjistit zejména v tom případě, že si kupujeme ne přímo indukční, ale kombinovanou sklokeramickou desku, která má kromě běžných varných míst také jednu nebo dvě plotýnky s indukčním ohřevem. To je dobrý kompromis, cena sice může být až o 10 tisíc korun vyšší než u běžné levné sklokeramické desky, ale zase o 10 tisíc korun nižší než u desky indukční (obojí přibližně). Jak je to ale s nádobím: zatímco na klasická varná místa můžeme postavit běžné nádoby, na indukční plotýnku nikoliv – v nich bychom se horké vody nikdy nedočkali.

Je ale nutné pořídit si hned kvůli jedné indukční plotýnce novou sadu speciálního nádobí? Začít můžeme tak, že prozkoumáme vlastnosti hrnců a rendlíků, které už máme doma.

Obecně platí, že toto nádobí by mělo být kovové, vodivé – vyřadíme z pokusu tedy nádoby z varného skla, kameninové pekáče a starší hliníkové hrnce. Ideální jsou litinové nebo ocelové kastroly, pekáče, pánve a hrnce – ty podrobíme malému prozaickému testu, který nám řekne, zda jsou schopné přijímat teplo z indukční desky. Voda se nám na indukční desce totiž ohřeje pouze v tom hrnci, na jehož dně se udrží „přicvaknutý“ magnet. Obrátíme tedy nádobí dnem vzhůru a na kterém se magnet udrží, ten hrnec má feromagnetické vlastnosti. A to je vše.

Pokud se chystáme sortiment nádobí při této příležitosti obměnit a doplnit, ptejme se rovnou po feromagnetickém nádobí. Na každém typu nádobí pak hledejme symboly, kterými výrobci informují, na jaký typ ohřevu je vyrobeno nebo je použitelné.

-ag-