Suchý beton je co nejsušší betonová směs, ve které je jen absolutní minimum vody. Spíše než tekutý je sypký. Používá se tam, kde se očekává, že beton ještě natáhne vlhkost – třeba ze země. Zároveň je vhodný jen v místech, kde neočekáváme žádnou extrémní zátěž a nemáme tedy velké nároky na únosnost a pevnost. Konkrétně se s ním setkáte u betonování podlah, sloupků od plotu, používá se k obetonování bazénu na zahradě nebo k osazení obrubníků.

Jak ho namíchat?

Těžká otázka. Objem vody je hodně závislý na tom, jak vlhký je písek, proto vám nemůžeme dát přesný návod. Obvykle se bere ale poloviční objem vody, než je tomu u běžné směsi. Pokud tedy pracujeme s klasickým poměrem 1:4:2, tedy jeden díl cementu, čtyři díly písku a dva díly štěrku, budeme potřebovat na jeden pytel cementu asi 5 až 8 litrů vody. Na toto se ale spolehnout nedá, je to pouze orientační údaj. Závisí na tom, jestli jste písek měli uložený venku a třeba zrovna pršelo, nebo ho máte schovaný na velmi suchém místě.

Záleží i na tom, jakou konzistenci potřebujete zrovna vy v daném případě. Přidávejte tedy vodu postupně a zkoušejte. Správného poměru vody a zbylých složek docílíte jedině zkušenostmi a postupně získaným odhadem.

Zdroj: stavimbydlim.cz