Marmoleum by se dalo jednoduše popsat jako přírodní linoleum. Skládá se ze lněného oleje, mletého vápence, korkové nebo dřevité moučky a pryskyřice. Ano, čtete správně. Na rozdíl od jiných typů podlahových krytin neobsahuje žádné chemické příměsi a jde tak o přírodní produkt.

Popularita přírodní krytiny roste

Marmoleum není žádnou novinkou. Jeho výroba započala už na konci 19. století. Zatímco dříve se využívalo především v nemocnicích, školách a jiných veřejných budovách, dnes se stává běžnou součástí českých domácností.

Výhody marmolea

Jak již padlo výše, marmoleum je z přírodních materiálů. Nejen že je tak jeho výroba zpravidla ekologicky udržitelnější než výroba jiných typů podlahových krytin, ale i průběžná údržba se obejde bez chemických přípravků. Navíc pokud se budete chtít marmolea někdy zbavit, můžete jej bez větších obtíží spálit nebo zkompostovat. Zkrátka využít šetrnou cestu.

Další výhodou je trvanlivost krytiny. Při správném zacházení vám vydrží bez problému dvacet až třicet let. Některé druhy jsou však ještě odolnější a měly by bez větších obtíží vydržet až půl století.

Mnoho barev a homogenita

Není pravda, že byste při koupi této krytiny byli omezeni ve výběru, co se týče barev. Výrobci dnes již nabízí i na 150 odstínů. Materiál je také vhodný pro alergiky, protože má bakteriostatickou vlastnost, to znamená, že potlačuje množení bakterií.

V neposlední řadě stojí za zmínku to, že jde o homogenní podlahovou krytinu. Struktura a barva krytiny tak oproti laminátovým a PVC podlahovým krytinám prostupuje celou tloušťkou, a případné škrábance nejsou na první pohled vidět. Navíc se dají opravit třeba tmelem.

Na druhou stranu je potřeba zmínit, že marmoleum není vhodné pokládat do místností s vyšší vlhkostí. Je také nutné počítat, že oproti jiným typům podlahových krytin jsou pořizovací náklady zpravidla vyšší. Také vyžaduje pravidelnější péči včetně voskování.

Zdroje: living.iprima.cz, drevoastavby.cz, ceskypodlahar.cz