Překližka je mnohaúčelový materiál vyráběný z tenkých vrstev dřeva, které jsou pomocí velmi vysokého tlaku, tepla a speciálního lepidla spojeny v jeden celek. Je to oblíbený materiál pro různé účely. Najdete překližkový nábytek, využití má ve stavebnictví, řemeslech, ale i průmyslu.

Překližka je skvělá i na domácí tvoření. Můžete do ní třeba vypalovat. Podívejte se, jaké krásy je možné vytvořit:

Zdroj: Youtube

Jak se vyrábí?

Prvním krokem je nařezání dřeva na tenké vrstvy. Ty jsou pak společně zpracovány do desek různých tlouštěk a rozměrů. Desky jsou na sebe umístěny tak, aby se jejich vlákna vzájemně křížila, což zvyšuje pevnost a stabilitu desek. A pak už je na řadě lisování, kdy jsou jednotlivé vrstvy spojeny k sobě pomocí silného lepidla, nejčastěji na bázi formaldehydu, a následně jsou vystaveny vysokému tlaku a teplotě v lisu.

Překližka se vyrábí z různých druhů dřeva, včetně borovice, břízy, dubu, smrku a dalších. Každý druh dřeva má své specifické vlastnosti, což znamená, že různé překližky mají různou pevnost, houževnatost a další vlastnosti.

Na co ji můžete použít?

Setkáte se s ní opravdu všude - včetně nábytku, dveří, podlah, stropů, střech, krabic, beden, obkladů, dlaždic a dalších aplikací. Je to také oblíbený materiál pro řemeslníky, protože je snadno řezatelný, brousitelný, lepitelný a lakovatelný.

Menší nevýhodou je, že vzhledem k tomu, že je vyrobena z přírodního dřeva, bývá náchylná k rozkladu. Neměli byste ji vystavovat vlhku. Zničit ji může i hmyz. Proto se používají různé typy lepidel a ochranných nátěrů, aby se zvýšila odolnost a trvanlivost překližky.

Překližka je univerzálním materiálem, který se používá v mnoha různých oblastech. Díky své pevnosti, odolnosti a snadnému zpracování se stala oblíbenou volbou pro mnoho stavebních projektů a řemeslných prací. Pokud potřebujete materiál, který je pevný, lehký a snadno zpracovatelný, pak sáhněte po překližce.

Zdroj: nabytek-aldo.cz, drevostavitel.cz, pro-doma.cz