1. Za jakým účelem domek pořizujete?

Zahradní domky tradičně slouží jako úschovna nářadí, sekačky či zahradního nábytku, ale nemusí to být pravidlo. Někdo si chce v domečku udělat malé kryté posezení, jiný ho pořídí hlavně pro zábavu dětí. Podle účelu pak vybíráme typ i velikost domku. Dnešní trh nabízí domky v široké škále různých rozměrů, ten nejmenší může mít zastavěnou plochu 3 m2, největší zabere třeba i 33 m2.

2. Na jakých základech bude domek stát?

Postavit domek na dobrých základech je velmi důležité. Plocha by měla být pevná a rovná a nad okolním terénem vyčnívat o 10 až 20 cm. Nejvhodnějším podkladem je betonová deska, zámková dlažba nebo samonosný rošt.

Betonová deska

„Ideální tloušťka by měla být 10-15 cm, navíc s vnitřní ocelovou výztuží. Deska by měla stát na štěrkovém podkladu v nezámrzné hloubce. Výhodou těchto základů je jejich trvanlivost, což je ale zároveň nevýhodou – domek totiž zůstane na stejném místě takřka navěky,“ popisuje Richard Klička, odborník z oddělení stavby v projektových marketech Hornbach.

Zámková dlažba

Zámkovou dlažbu je dobré použít jako základ u menších staveb. Výhodou jsou menší náklady, nevýhodou je však nemožnost upevnění domku napevno.

Samonosný rošt

Nejšetrnější a nejpraktičtější základovou plochou je samonosný rošt, který je ukotven na zemní vruty zavrtané do země. Výhodou je možnost přemístění a minimální zásahy do profilu zahrady.

3. S podlahou, nebo bez?

Některé zahradní domky se dodávají bez podlahy, to ale neznamená, že v domku být žádná podlaha nemusí. Musí. Kdyby domek stál jen na štěrku, kamenech nebo trávě, podemlela by ho voda. „Na podlahu můžete použít beton, dřevo nebo dlažbu,“ vysvětluje Richard Klička. „Před pokládkou podlahy je nutné povrch dorovnat křemičitým pískem a položit geotextilii, do podlahy tak neprosákne voda.“

4. Vyklápěcí, nebo pevně namontovaná okna?

Vybírat můžete různé typy oken. U zahradních domků se setkáte s otočnými okny, s vyklápěcí funkcí nebo s pevně namontovanými okny, které nelze ani otevřít, ani vyklopit. Výplně jsou z plexiskla, používá se jednosklo nebo dvojsklo.

5. Čím domek natřít?

Domky se dodávají bez nátěrů a bez povrchové úpravy. Materiál by se tedy měl ještě naimpregnovat. „Vhodná je slabovrstvá barva, silnovrstvou by totiž slunce vypálilo a do dvou let by se oloupala. Ideálně by se měl domek nejdřív naimpregnovat, týden počkat, až si vše sedne, a až potom natírat. Dvě vrstvy barvy se aplikují na vnitřní i venkovní plochy. Pokud máte dřevěnou podlahu, určitě ji natřete nízkooděrným vodním lakem a spodní část domu natřete prostředkem proti škůdcům,“ radí Richard Klička z Hornbachu.

6. Můžeme ponechat jen lepenku?

Domek si kupujete jen se základní vrstvou lepenky, která je určena jako podklad pod střešní krytinu. Samozřejmě, že můžete na střeše mít jen tuto vrstvu, lepenku je však dobré zakrýt, aby déle vydržela. Na střechu zahradních domků se nejvíce hodí šindel. Nezapomeňte si rovnou koupit i tzv. „lepeňáky“, což jsou hřebíky s širokou hlavičkou a krátkou nožičkou na připevnění šindele.

Myslete také na to, že zahradní domek je další možnou sběrnou dešťové vody. Abyste předešli hromadění vody kolem domku, po obvodu střechy umístěte okapničky – střešní žlab a okap. A dešťovou vodu uchovávejte v sudech.

7. Jak zahradní domek zabezpečit?

Použijte buď zadlabací, nebo profilový cylindrický zámek. „Zadlabací se používá převážně v interiéru pro pokojové dveře, je ale také vhodný pro zahradní domky. Profilový cylindr je formou cylindrické zámkové vložky a patří k nejběžnějším bezpečnostním zámkům pro dveře,“ vysvětluje Richard Klička.