Sezona na zahrádce právě vrcholí. Sklízíme rajčata, okurky, cukety, papriky a další zeleninu. Půdu po sklizni můžete nechat odpočinout, vysít zelené hnojení, a zlepšit tak úrodnost země, nebo zasít zeleninu, kterou můžete sklidit ještě letos na podzim. Možností je hned několik.

Ředkvičky

Výhodou ředkviček je, že k dozrání nepotřebuje tolik času. Velmi brzy po výsevu klíčí a během 14 dnů můžete sklízet plody. Na výběr máte nejen klasiku v podobě červených ředkviček, ale i bílé, fialové a žluté. K podzimnímu výsevu se nejvíce hodí odrůdy Duo, Rampouch, Granát nebo třeba Tercie.

Špenát

Špenát můžete sít do řádku, ale také ho jen tak rozhodit po záhonu a lehce přihrnout zeminou. První rostlinky lze sklízet už 5 týdnů po výsevu. Aby byla úroda zaručena a vy mohli sklízet i za chladnějších dnů, vsaďte na odrůdy vhodné pro podzimní výsev, například Matador, Monores či Winter riesen.

Mangold

Mangold není náročný na pěstování, ale má rád kvalitní půdu s dostatkem živin. Při pravidelné zálivce rostlinky rychle rostou a listy lze sbírat zhruba do konce října. Rostliny však mohou zůstat v záhoně, protože je velká šance, že na jaře znovu obrazí.

Salát

Pokud chcete saláty sklidit ještě letos, máte na jejich výsev už jen několik dnů. Pro podzimní pěstování na záhoně se hodí odrůdy Deon, Faraon, Major, Červánek. Chcete-li, aby salát na zahrádce přezimoval, a vy tak měli sklizeň brzy zjara, vsaďte na odrůdu hlávkového salátu Humil. Listové saláty se sklízejí zhruba za 7 týdnů. Za 10 až 11 týdnů po výsevu se sklízejí hlávkové saláty.

Polníček

Nejpozději můžete sklízet polníček. K jeho úspěšnému pěstování potřebujete jen slunný záhon a kyprou půdu. Je na něm skvělé, že roste téměř celý rok, a zaručí tak čerstvé lístky plné vitaminů. V těch nejchladnějších měsících byste měli polníček chránit netkanou textilií nebo sklem.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz