Proč se včely rojí?

Včely jsou v rozpuku na jaře. V průběhu prvních teplejších měsíců se jejich počet zvyšuje. Původní úl je tak pro nové včely už malý, navíc se vylíhne druhá matka. Nová včelí královna tak musí opustit původní úl a najít pro své včely nový.

Co dělat, když vidíme roj?

Často nemusíme dělat vůbec nic. Včely v našich zeměpisných šířkách nejsou většinou agresivní. Nezřídka samy po několika hodinách až dnech z místa odlétnou. Stačí tak jen vydržet, včel si nevšímat a užívat si pohled na tento přírodní úkaz. Pokud byste se ale kolem roje začali prudce pohybovat, mohly by se včely začít cítit ohroženy a bránit se.

Roj tvoří i stovky včel. Může se tak stát, že některá z nich vyletí vaším směrem. Opět zde platí stejné pravidlo, jednoduše zachovejte klid, vyvarujte se máchání rukama a prudkých pohybů.

Na koho se obrátit o pomoc?

Může se stát, že včelám se místo rojení zalíbí. Možná vás napadne, roje se dokážu zbavit na vlastní pěst. Takové řešení by mohlo být velmi nebezpečné pro vás i včely.

Daleko lepším a především bezpečnějším řešením je kontaktovat místního včelaře nebo včelařku. Ti jsou na takové situace vybavení a mají s tím zkušenosti a o roj se dokáží postarat. Jestli o žádném včelaři ve vašem okolí ale nevíte, kontaktujte místní obecní úřad. Další možností jsou hasiči. V neposlední řadě je možné kontaktovat deratizační firmu.

Zdroje: ivcelarstvi.cz, ireceptar.cz