V době globálního oteplování si čím dál více domácností pořizuje do svých domovů klimatizace. Letní pařáky jsou často velmi intenzivní a podle vědců z časopisu Scientific American se do budoucna některé domácnosti bez klimatizací ani neobejdou.

Hlučí klimatizace? Začněte domluvou

Problémem některých klimatizací je však jejich hlučnost. Nezřídka se tak objevují případy, kdy sousedova nevhodně umístěná klimatizace v blízkosti oken druhého domu vytváří takový hluk, že to zasahuje do běžného života druhého souseda.

Co v takové situaci můžete dělat? Vždy je dobré pamatovat na slušné vychování a snažit se se sousedem domluvit. Prvním krokem tak může být kontrola toho, zdali je sousedova klimatizace v pořádku. Některé modely jsou totiž tišší a až časem a opotřebováním začnou více hlučet. Pokud je hluk způsoben zastaralostí nebo nefunkčností zařízení, může oprava snížit hluk.

Zkontrolujte módy nebo kupte tlumiče

Klimatizace, podobně jako celá řada jiných zařízení, má několik módů. Můžete se sousedem zjistit, zdali jeho zařízení nemá tichý nebo noční mód. Řada výrobců počítá s tím, že lidé chtějí mít puštěnou klimatizaci i v noci, a tak upraví módy tak, aby byla klimatizace tišší a ohleduplnější jak k lidem v klimatizované místnosti, tak k lidem žijícím v okolí.

Další možností je koupě a instalace tlumičů hluku. O koupi konkrétního tlumiče se poraďte s odborníky ve specializovaných obchodech nebo na e-shopech. Existuje jich celá řada, je jen potřeba najít ten správný.

Zasáhnout může krajská hygiena nebo soud

Pokud žádné z uvedených řešení nepomůže nebo vaši sousedé odmítnou změnit stav hlučící klimatizace a nespolupracují, můžete se obrátit na odbornou pomoc. Občanský zákoník § 1175 totiž stanovuje, že vlastník jednotky nesmí ztížit jinému vlastníku jednotky výkon jeho práv, mezi která patří svobodná správa, výlučné užívání nebo úprava bytu.

Text tohoto paragrafu blíže rozpracovává nařízení vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Vláda tehdy stanovila maximální limit 40 dB v noční době a 50 dB v denní době pro stacionární zdroje, mezi které patří i klimatizace.

Pokud máte podezření, že hluk klimatizace přesahuje povolené limity, můžete se obrátit na příslušnou krajskou hygienickou stanici s návrhem na provedení měření. Pokud stanice zjistí, že došlo k překročení hlukových limitů, může uložit sousedovi příslušnou sankci. Pomyslnou krajní možností je poté podání žaloby.

Zdroje: dumplnyuspor.cz, bezplatnapravniporadna.cz, plus.rozhlas.cz