Jako skutečně rychlý zdroj energie slouží jednoduché, rychlé cukry. Jelikož ale pravděpodobně nechcete přesedlat z jednoho zlozvyku na druhý a hrnek kávy vyměnit za mísu koblížků, musíte volit cukry obezřetně.

Například ovesné vločky k snídani vám dodají potřebnou energii

Malý zázrak přírody. Obsahují hořčík, vitamin E, draslík a mnoho dalších tělu prospěšných látek. Zkuste si dát vločky třeba k snídani. Jak na to? Jednoduše. Vločky přes noc namočte v mléku nebo vodě. Ráno je vložte do nádoby (zavařovačka, plastová krabička), doplňte o bílý jogurt a zasypte jakýmkoli ovocem. Po takové snídani nenastoupí účinky jako po šálku kávy – takže nevyskočíte, nerozbuší se vám srdce a nezačnete okamžitě sprintovat po kanceláři. Ale právě naopak. Energie je to spíše pomalá, a uvolňuje se tedy dlouho. V ideálním rozpoložení se tak udržíte klidně celé dopoledne.

Ovocem proti kávě

Pokud chcete vaši energetickou snídani ještě trochu vylepšit, dejte do ní banány. Ty jsou bohaté na cukry a dodají vám okamžitou energii. Stejně tak fungují jahody, borůvky, maliny a v podstatě jakékoli další ovoce. Cítíte-li během dne, že vám energie dochází, zkuste si dopřát čerstvé jablíčko, meruňku nebo třeba sáček sušeného ovoce. Energie se vám rychle vrátí.

Pozadu nejsou ani luštěniny

Takový čočkový salát k obědu nebo fazolová pomazánka vašemu tělu dodají vše, co potřebuje ke správnému fungování. Železo, bílkoviny, ale hlavně minerály a vitaminy! Nebojte se experimentovat a objevit i nové recepty.

Opravdu nakopnout

Pokud ale potřebujete opravdu se vzpamatovat a neusnout, zkuste spíš pít čaj, nejlépe zelený. Doporučujeme třeba Yerba maté, které má asi největší podíl kofeinu v objemu. A co tein? To je vlastně to samé, co kofein, jen jde o látku vyprodukovanou v jiné rostlině. Třeba v maté se bavíme o mateinu apod.

Výhodou čaje je to, že má sice kofeinu (teinu) méně, ale zato jeho účinek je pozvolnější a má trvalejší účinky. Navíc složení těchto látek je trošku jiné než u kávy. Takže pokud jste už na kávu zvyklí, zkuste si dát čaj. Zjistíte, že na vás funguje mnohem lépe. A když budete naopak čajomilci a čaj už jste přijali do krve za vlastní, silně povzbuzující bude pro vás káva.