Hnojíte dřevěným popelem? Výborně, chyba by ale byla, kdybyste hnojili jenom jím. Obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík a křemík. Úplně v něm ale chybí dusík. Kombinujte tedy dřevěný popel s kompostem. A pozor – třeba borůvky, trnka, brusinka, rododendron, měsíček, azalka, klikva, dub, jehličnany nebo hortenzie dřevěný popel nesnesou vůbec.

Kávová sedlina je často uctívána jako univerzální hnojivo

Není to ale tak. Obsahuje kyselinu listovou, mangan, vitaminy ze skupiny B, draslík hořčík a tak dále. Škodit ale může třeba jahodám, mrkvím, rajčatům a okurkám.

Hnojit můžete i epsomskou solí nebo fosforovou moučkou

Epsomská sůl je sloučenina hořčíku a síranu. Nehnojte s tím rostliny, které nesnesou zasolení – řeč je o broskvoni, švestce, jabloni, túji, smrku, fazoli, hrachu, jedli, modřínu, buku, třešni a tak dále.

Fosforovou moučku najdete v rybích kostech. Je bohatá na vápník, posilující pupeny a kořeny, a fosfor, který podporuje tvorbu květů. Pokud je ale fosforu v půdě moc, naopak kořenový systém oslabí.

Vaječné skořápky a droždí

Vaječné skořápky jsou velmi oblíbené hnojivo. Nedávejte je ale k acidofilním rostlinám, jako je hortenzie, rododendron, vřes, kapradina nebo azalka. Droždí je bohatý zdroj bílkovin, ale obsahuje také hodně chromu. Droždí používejte tedy jen dvakrát za sezónu.

Zdroj: chalupari-zahradkari.cz