1. Nože

Pokud dáváte do myčky špinavé nože, měli byste s tím přestat. Myčka nože sice krásně vyčistí, ale zároveň je i při mytí tupí. Stačí jen několik mytí a nože budou tak tupé, že už je nikdy nenabrousíte. Ostré nože proto vždy myjte ručně v dřezu. Do myčky nedávejte ani ostré předměty, jako jsou například struhadla a škrabky.

2. Dřevo

Dřevěné nádobí, jako jsou prkénka nebo dřevěné vařečky, patří mezi další ohrožené druhy, které pod vlivem vysokých teplot a vystavení vlhkosti trpí. Dřevo nasaje vodu, zešedne a začne se ohýbat. Při několikátém umytí v myčce se může i začít lámat.

3. Sklo

Do myčky nepatří nejen dekorativní sklo, ale i spoustu skleniček, které se běžně používají. Mohou se na nich tvořit šmouhy a ztratí lesk. Šmouhy vznikají kvůli příliš vysoké teplotě při mytí a oplachu, ale může je způsobit i nekvalitní přípravek. Prevencí je zvolit speciální program na mytí skla. Při nákupu sklenic také doporučujeme prohlédnout obal, na kterém vyčtete, zda skleničky můžete mýt v myčce.

4. Teflon

Teflonové hrnce, pánve nebo misky do myčky nikdy nedávejte. Horká voda a její silné proudy mohou způsobit, že se časem začne uvolňovat teflonová vrstva a později se může zcela odloupnout. Výjimkou je teflonové nádobí, u kterého výrobce mytí v myčce přímo doporučuje.

5. Plast

I u některého plastového nádobí může dojít k poškození. Většina plastu odolává vysokým teplotám a pro mytí v myčce se hodí. Existují však i náchylnější druhy plastu, které kvůli vyšším teplotám mění své vlastnosti. Jedná se například o plastové nádoby na vodu nebo krabičky na jídlo. Působením horké vody se zkroutí a mohou i vyplavovat škodlivé látky. Opět tedy při nákupu sledujte etikety a symboly zobrazující přeškrtnutou myčku.

6. Keramika

Keramické nádobí je pěkné, ale pokud na něm není kvalitní glazura nebo se jedná o starou glazovanou keramiku, snadno v myčce popraská. V některých případech se jedná o věci, které jsou dražší nebo mají historickou hodnotu. Je tedy lepší je umývat ručně.

7. Zlato a drahé kovy

Do myčky by se nemělo dávat ani kovem nebo zlatem zdobené jídelní nádobí. Velmi rychle totiž zmizí jeho lesk a barevné zdobení. Stejné je to i s mnoha starožitnostmi, olovnatým nebo zlaceným sklem. Chemické přípravky v myčce spolehlivě zničí hliníkové, měděné, pozinkované, ale i stříbrné nádobí.

Zdroj: chytre-bydleni.cz, mora.cz