Pro kočky jsou jedovaté rozinky, kakao, cibule a čokoláda. Obvykle se do jejich jídelníčku nedostanou, ale tyto nevhodné potraviny ano:

Sůl

Příliš slaná strava kočkám dráždí trávicí trakt a poškozuje ledviny, což může vést až k jejich selhání. I když má tedy kočka chuť na šunku, salám nebo jiné uzeniny, raději jí to odepřete.

Cibule a česnek

Tato aromatická zelenina může kočkám způsobit poškození červených krvinek a vést k anémii. To se týká nejen čerstvé cibule a česneku, ale i sušených variant. Škodlivý je tedy i sušený česnek ve formě prášku nebo sušená cibule. Anemická kočka je slabá, apatická, má sníženou chuť k jídlu, bledé dásně a tmavou moč. V takovém případě ihned navštivte svého veterináře.

Syrové maso a vejce

Stejně jako u lidí může vést i u koček požití syrových vajec nebo masa k salmonele nebo k otravě bakterií Escherichia coli. Příznaky zahrnují zvracení, průjem a letargii. Nedovolte ani, aby vaše kočka jedla syrové kosti. Mohla by se jimi zadusit nebo si poranit trávicí trakt.

Alkohol a syrové těsto

Nápoje a potraviny, které obsahují alkohol, mohou být pro vaši kočku nebezpečné. Jen dvě lžičky alkoholu u ní mohou vyvolat zvracení, bezvědomí, kolaps a dokonce i úmrtí. Ze stejného důvodu se kočka nesmí dostat k syrovému kynutému těstu. Syrové těsto se totiž v žaludku rozpíná a kvasí. V tomto případě musíte s kočkou ihned k veterináři.

Mléčné výrobky

Ačkoliv kočky mléko milují, není pro ně vhodné. Naopak! Mléko způsobuje podráždění žaludku a průjem. Je to způsobeno tím, že kočky přijímají laktózu pouze v mateřském mléce. Jejich organismus není uzpůsobený k tomu, aby ji přijímal i v dospělosti. Pokud kočce chcete udělat radost, raději jí dejte tvaroh nebo bílý jogurt, které laktózu neobsahují.

Zdroj: hillspet.cz, mountfield.cz