Třešně patří k nejoblíbenějším druhům letního ovoce. Jejich sezona ale trvá poměrně krátce a je třeba ji náležitě využít. Vychutnejte si je čerstvé, upečte si moučník, přidejte je do domácích nanuků a připravte si zavařeninu, která vám v zimě připomene atmosféru letních dnů. Můžete je také usušit a poté použít místo rozinek, skvělé jsou i v podobě omáčky na knedlíky nebo tvarohové nočky. Při nákupu vybírejte plody s lesklou a pevnou slupkou, stopka by měla být hladká a zelená. Třešně se bohužel rychle kazí, proto je vždy uchovávejte v lednici a spotřebujte nejpozději do tří dnů. Můžete je také zamrazit – s peckami i bez nich.
Clafoutis je legendární francouzský dezert, který se připravuje z třešní a palačinkového těsta. Podívejte se, jak na něj:
Sladký chlebíček s mákem a třešněmi
Příprava: 15 minut + 40 minut pečení
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 50 g mletého máku
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek kefíru
- 1 sáček kypřicího prášku
- 200 g vypeckovaných třešní
- 1 lžička sušené citronové kůry
Postup:
1) Všechny ingredience vyjměte z ledničky a nechte dojít pokojové teploty. Troubu předehřejte na 160 ºC.
2) Do misky rozklepněte vejce, přidejte krupicový i vanilkový cukr a poté vše vyšlehejte metličkou.
3) Postupně do směsi zašlehejte kefír a olej tak, aby vznikla kompaktní směs.
4) Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidejte k tekutým přísadám a pomocí vařečky nebo stěrky vymíchejte těsto.
5) Třetinu těsta oddělte a vmíchejte do ní mletý mák.
6) Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, nebo vyložte pečicím papírem.
7) Do formy nejdříve vlijte světlé těsto a poté přidejte makové těsto – postupujte od středu směrem do krajů. Navrch vyskládejte vypeckované třešně.
8) Pečte 35–40 minut. Před koncem pečení zapíchněte do středu špejli – pokud na ní neulpí vlhké drobečky, je chlebíček hotový.
Zdroj: www.davidlebovitz.com, lipsmackingfood.com, www.nzip.cz