Třešně patří k nejoblíbenějším druhům letního ovoce. Jejich sezona ale trvá poměrně krátce a je třeba ji náležitě využít. Vychutnejte si je čerstvé, upečte si moučník, přidejte je do domácích nanuků a připravte si zavařeninu, která vám v zimě připomene atmosféru letních dnů. Můžete je také usušit a poté použít místo rozinek, skvělé jsou i v podobě omáčky na knedlíky nebo tvarohové nočky. Při nákupu vybírejte plody s lesklou a pevnou slupkou, stopka by měla být hladká a zelená. Třešně se bohužel rychle kazí, proto je vždy uchovávejte v lednici a spotřebujte nejpozději do tří dnů. Můžete je také zamrazit – s peckami i bez nich.

Clafoutis je legendární francouzský dezert, který se připravuje z třešní a palačinkového těsta. Podívejte se, jak na něj:

Zdroj: Youtube


Sladký chlebíček s mákem a třešněmi


Příprava: 15 minut + 40 minut pečení


Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 50 g mletého máku
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 hrnek kefíru
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 200 g vypeckovaných třešní
  • 1 lžička sušené citronové kůry

Postup:

1) Všechny ingredience vyjměte z ledničky a nechte dojít pokojové teploty. Troubu předehřejte na 160 ºC.

2) Do misky rozklepněte vejce, přidejte krupicový i vanilkový cukr a poté vše vyšlehejte metličkou.

3) Postupně do směsi zašlehejte kefír a olej tak, aby vznikla kompaktní směs.

4) Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidejte k tekutým přísadám a pomocí vařečky nebo stěrky vymíchejte těsto.

5) Třetinu těsta oddělte a vmíchejte do ní mletý mák.

6) Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, nebo vyložte pečicím papírem.

7) Do formy nejdříve vlijte světlé těsto a poté přidejte makové těsto – postupujte od středu směrem do krajů. Navrch vyskládejte vypeckované třešně.

8) Pečte 35–40 minut. Před koncem pečení zapíchněte do středu špejli – pokud na ní neulpí vlhké drobečky, je chlebíček hotový.

Zdroj: www.davidlebovitz.com, lipsmackingfood.com, www.nzip.cz