Podkladem můžeme rozumět spodní vrstvu samotné podlahy - tedy například gumu, korek na spodní straně linolea nebo koberce. A potom je tady celá řada samostatných podložek, které se vkládají převážně pod plovoucí podlahu. Pokud vám podlahu pokládají odborníci, přinesou si i optimální podložku pod daný typ podlahy. Jestliže se ale do pokládky své podlahy hodláte pustit sami, musíte dobře vybrat i podkladovou vrstvu. Cenu podložky je samozřejmě nutno přičíst k celkovým nákladům za podlahu. Ceny jsou přitom velmi rozdílné v závislosti na typu podložky, k čemu je především určena a na její kvalitě. Za 10 m2 tak můžete dát přibližně 80 i 900 korun.

Jednotlivé podložky jsou doporučené k jednotlivým typům podlah. Vybírejte je také s přihlédnutím k tomu, čeho s její pomocí chcete především dosáhnout - utlumit kročejový zvuk, zabránit ve vzlínání parám, zateplit místnost od země, vyrovnat základovou desku. Multifunkční podložka pak zvládne skoro vše dohromady. Podložku také nezapomeňte vybrat podle toho, jestli se hodí k podlahovému topení, nebo ne - to by mělo být na každém výrobku uvedeno. Nad podlahové topení je určen například typ Izo Floor thermo.

Jak podlahu utlumit i zateplit

Pod kvalitní plovoucí podlahy se vkládají speciální moderní podkladové vrstvy. Podložky Bona jsou gumovo-korkové elastické tlumicí podkladové vrstvy určené k instalaci pod dřevěné podlahy. Koupíte je v šíři jeden metr a můžete si vybrat mezi tloušťkou 2, 3 nebo 5 mm. Spojení gumy a korku není náhodné - guma izoluje a korek je příjemně teplý.

Quick-Step zvládne různé druhy zvuků

Podlahy značky Quick-Step nevyužívají jediný typ akustické podložky, ale podklady různé, v závislosti na interiéru a co v něm především chceme utlumit. Podložky jsou dnes už totiž specializované, takže každá z nich tlumí jiný typ zvuku. Všude nám může vadit zvuk odražený - tedy ten, který slyšíme v místnosti sami, když přecházíme sem a tam. Podložka Unisound snižuje právě odražené, kročejové zvuky. Nepříjemné jsou i zvuky přechodové - tedy hluk, který se přenáší stropem, například v rodinném domě z horní ložnice stropem do přízemí. S tím si zase poradí podložka Transitsound Ultra, která pohlcuje zvuky přechodové, které jsou slyšitelné o patro níž.

Vzduchová vrstvička izoluje

Podložka (membrána) Platon Stop Original v modré barvě není hladká, ale má rastr složený z malých vystouplých kroužků. Je především určena k izolaci od země, zaručuje zamezení prostupu vodních par z podkladu. Podložka se položí hladkou stranou nahoru, zatímco ke spodnímu betonu budou doléhat nopy (vystouplé kroužky). Tím mezi betonem a podložkou vznikne malá mezírka, velice účinná vzduchová mezera. K vyrovnání tlaku a vlhkosti pronikající z betonu dochází právě v této vzduchové mezeře - nopy se při chůzi zatěžují a pruží. Poskytuje komfort při chůzi a důkladnou ochranu dřevěných podlah, parket i laminátů. Její výhodou je, že se může dát na téměř čerstvě položenou základní betonovou vrstvu, odpadá čekání.

Jiné podložky jsou určeny k vyrovnání křivého podkladu podlahy, například korkový podklad Cork Sheet zvládne vyrovnat až 25 mm vysoké nerovnosti v terénu, a dovolí tak položit bezvadně finální podlahu. Za 15 m2 dáte zhruba 190 korun. Tato podložka není vhodná pod podlahové topení.

Podlahu lze navíc utlumit také výběrem podlahové krytiny. Při vybírání podlahy sledujme spodní stranu podlahoviny; zvuky dobře tlumí filcová nebo korková spodní vrstva koberce. Mezi zvukoizolační podlahoviny také patří akustické linoleum se spodní jutovou vrstvou, dále kaučuková podlaha a rovněž akustické PVC Tapiflex s pěnovou podložkou.