V zásadě na domácí žampionovou zahrádku budete potřebovat jen dvě věci – kompostovaný žampionový substrát a žampionové podhoubí. Dají se sehnat samostatně, ale prodejny je v dnešní době nabízejí i dohromady. Můžete si pořídit i substrát přímo na pěstování žampionů, který najdete pod názvem žampionová zahrádka.

Doma použijte třeba bedýnky

Umístěte je do sklepa, garáže, stodoly nebo na jakékoli vlhčí místo. Ideální teplota je asi 18 až 22 stupňů. Nenechte bedýnky ležet na podlaze, riskujete plísně. Položte je na prkna nebo přímo do polic. Tím udržíte stálou teplotu. Pěstujte je na světle. Ale nebojte, existují i druhy žampionů, které rostou ve tmě. Bedýnky pravidelně kontrolujte a mírně zalévejte. Zhruba za deset týdnů se dočkáte první úrody.

Můžete využít i hotovou zahrádku

V tomto substrátu je podhoubí, které obsahuje živiny. Naříznete spodek zahrádky nožem a necháte substrát prorůst podhoubím. K tomu je potřeba asi 25 stupňů. Zhruba za dva týdny se můžete těšit na mycelium intenzivně vonící. Poté nakypřete substrát vidličkou a dejte na substrát zeminu. Pravidelně mírně kropte vodou.

Zdroj: radimejak.cz