Odborník ví více než vy

Občas se může stát, že při procházce po městě nebo v parku se váš pes dostane do křížku s jiným zvířetem. Přestože jde o stresovou situaci, je nutné zachovat klid. Panikou byste mohli vystresovat i vašeho mazlíčka. Ihned zavolejte vašemu veterináři. Pokud jeho číslo nemáte uložené v kontaktech, hned to napravte.

Veterinář bude vědět více než vy. I na dálku přes telefon lépe odhadne, co je třeba udělat, a nasměruje vaše další kroky. Je také dobré mít po ruce něco, kam si jeho instrukce napíšete, třeba tužku a papír. Vyhnete se tak tomu, že po ukončení hovoru zapomenete, co vlastně máte dělat.

Psa je třeba nejprve uklidnit, poté ošetřit

Zraněný pes s natrženým uchem je vystresovaný, šokovaný a podobně jako lidé, může reagovat všelijak. Je tak třeba ho jemně a pomalu odchytit, uvázat zpět na vodítko a nasadit náhubek, popřípadě tlamu svázat obvazem. Tím tak sebe ochráníte při dalším postupu.

Rána může být zanícená, nepodceňte to

Pokud zranění vašeho mazlíčka způsobil jiný pes, bude potřeba ránu vyčistit. Nejlépe to samozřejmě udělá veterinář. Vy můžete zkusit ránu alespoň očistit vodou. Dutina ústní druhého psa totiž bude s největší pravděpodobností plná bakterií a vzniklé zranění na uchu vašeho mazlíčka bude infikováno.

Zaléčení může trvat dlouho

Od závažnosti zranění se odvíjí to, jak se bude postupovat dále. Veterinář pro vašeho čtyřnohého kamaráda nejspíše předepíše antibiotika. Také poradí s výběrem vhodného dezinfekčního spreje či masti. Každý pes má své specifické požadavky, a tak je důležité zaléčení nepodcenit a poradit se s odborníkem.

Ucho je pak možné pružnou síťovou bandáží připevnit k hlavě. Pejsci nedokáží zůstat tolik v klidu, a kdykoliv pobíhají, hází hlavou, a tedy i ušima. Každý takový pohyb může způsobit narušení rány a spustit opětovné krvácení. Proto je vhodné po konzultaci s veterinářem možnost užití bandáže zvážit.

Zdroj: naspes.cz