Hrachová polévka je prostě klasika. Kdo by ji neznal z jídelny. Víte ale, že ji můžete udělat i jinak? Třeba taková severská hrachovka inspirovaná Dánskem, Švédskem a Norskem. Připravte si 2 lžíce olivového oleje, čtyři cibule, dva řapíkaté celery, dvě mrkve, čtvrtinu celeru, zeleninový vývar a asi 400 gramů hrachu. Podle chuti pak sůl, pepř a čerstvý tymián.

Den předem hrách propláchněte a namočte. V hrnci rozehřejte olej a vsypte dvě cibule nadrobno nakrájené. Smažte asi 10 minut, cibule by měla jemně zezlátnout. Přidejte celer, řapíkatý celer, mrkev, hrách i tymián. Nechte chvíli smažit a zalijte vodou. Vařte asi hodinu, dokud nebude hrách úplně měkký. Zbylou cibuli nakrájejte na plátky a osmažte do křupava. Polévku osolte, opepřete a ozdobte cibulí.

Fava – řecká pomazánka

Máte rádi hummus? Pak vás jistě zaujme jeho řecká alternativa fava. Dejte do hrnce 250 gramů žlutého hrachu, polovinu červené cibule, 2 najemno nakrájené stroužky česneku, olivový olej a 2 snítky tymiánu. Zalijte vývarem, vsypte bobkový list a nechte vařit asi hodinu. Vyjměte veškeré koření, přidejte sůl, pepř a dle chuti šťávu z citronu. Rozmixujte mixérem. Hotovou pomazánku nechte vychladnout a zakápněte olivovým olejem. Dle chuti můžete posypat kapary a karamelizovanou cibulí.

www.fresh.iprima.cz