Při výběru vhodné armatury do kuchyně musíme brát na vědomí tři hlediska, která jsou pro tento výběr základní. Je to tedy přívod vody, typ dřezu a design interiéru. Teprve poté co si budeme jisti, že máme dostatečný přívod vody a vhodný dřez, pak se zamyslíme nad vzhledem kuchyně. Vyhýbejme se však zjednodušení. Není pravda, že pro rustikální řešení je vhodná klasická baterie. I v takových případech lze najít odpovídající moderní. A samozřejmě, že moderní interiér nevylučuje klasický kohoutek. Záleží jen na našem vkusu a na tom, jak dokážeme sladit i rozdílné styly. V oblasti dřezových baterií se prosazují novější pákové, mixážní a termostatické než kohoutkové baterie. Prosazují se díky snadnější a rychlejší manipulaci. Nabízeny jsou v takovýchto cenových relacích, levnější v ceně do 2000 Kč, běžné jsou k dostání za 3000 Kč. Na vyšším stupínku nabídky stojí pak termostatické baterie, které chrání před opařením, protože na nich lze dopředu navolit požadovaná teplota vody. U pákových baterií se dá říci, že čím větší úhel otáčení má páka, tím snazší je nastavení teploty průtoku vody. Větší baterie mají také větší průtočnost a obvykle jsou méně hlučné. Mechanismus baterie může být vybaven keramickým nebo gumovým těsněním. Keramika má delší životnost, ale mohou ji poškodit hrubší nečistoty obsažené ve vodě. Proto je vhodné předřadit filtr - jemné sítko. Delší životností se vyznačují masivnější kovové baterie. Kvalita a odolnost jsou však vyváženy vyšší cenou. Jako připojovací prvek se rozhodně vyplatí flexibilní hadice - výsuvná koncovka, která lze pomocí výsuvné hadice přesunout až do metrové vzdálenosti. Což je dobré k naplnění nádob mimo dřez či pro lepší omytí ovoce ze všech stran. Je také pravdou, že v kuchyni je potřeba více než jen jeden přívod vody. Třeba si budeme chtít pořídit myčku na nádobí a tudíž budeme potřebovat další přívod vody. A právě s touto eventualitou některé vodovodní baterie počítají. Proto mají pod linkou přívod pro připojení hadice. Řešením je i přípojný uzavírací ventil. V povrchových úpravách baterií vede chrom, ovšem stejně jako nerezové dřezy potřebuje často otírat, aby na něm nezůstávaly viditelné pozůstatky po kapkách vody. Někdy se používají zlaté prvky, které jsou na čištění ještě náročnější a snadno se mohou poškodit. Klasický kovový lesk se dnes rovněž stále častěji nahrazuje barvou. Armatury totiž mohou mít melíry napodobující dřevo, kameninu. Jedná se o nástřiky s hladkým povrchem, jejichž údržba je snadná, stačí je jen omýt vlažnou mýdlovou vodou. Většinu dnes prodávaných dřezových baterií tvoří stojánkové. Připojují se nejlépe rohovým ventilem s filtrem, což je dražší řešení, ale zato šetrnější. Luxusnější typy umožňují měnit výšku pomocí vytahovacího ústí, a usnadňují tak oplachování nádobí nebo napouštění vyšších nádob či lahví. Příjemným vylepšením je i sprcha k omývání potravin nebo nádobí. Baterie umístěné ze zdi tzv. nástěnná se přizpůsobuje evropským normám a má rozteč 15 cm, starší typy s 10-ti cm roztečí se již nepoužívají. U každé baterie je důležitá především délka ramene. I sebekrásnější baterie nám nebude v kuchyni moc platná, pokud její rameno pořádně nedosáhne nad dřez nebo jej bude přesahovat. Proto pozor, pozor, pozor, koupě baterie může být ošemetnou záležitostí, neboť na první pohled obvykle nelze poznat její kvalitu. Vybírejme tedy nejen podle designu, ale také podle technických parametrů a v obchodě, kde vědí, co prodávají a nezapomínají na záruku.