Velké formáty obkladů ladně doplňuje fenomenální mozaika. Spolu s velkými formáty odpadá při jejich aplikaci velké množství spár, což usnadňuje čistitelnost a následnou údržbu. Již zmiňovaná mozaika doslova ovládla koupelny nejen jako doplňující materiál, ale stále více ukazuje svou sílu jedinečnosti. Z mozaiky se vytvářejí kompletní, dokonalé kreativní koupelny bez hranic, a naopak spolu s obklady různých rozměrů vytváří efektní dekorace různorodého charakteru. Dříve uniformní rozměr obkladu 15x15 cm nahradila široká škála od nejmenšího rozměru po ten maximální. Díky neomezeným technologickým možnostem jsou stále více populární obklady s ochrannou vrstvou na povrchu, které usnadňují následnou čistitelnost a zaručují hygienu povrchu obkladů. Která paní domu by těmito pomocníky opovrhovala?

Hi-tec... méně znamená více

Za zmínku stojí hi-tec styl, v kterém se objevuje kov v různých podobách v kombinaci s jednobarevnými homogenními plochami. Kovové detaily na obkladech jsou kombinovány s koupelnovým nábytkem ve vzájemné synergii, například nerezové umývadlo, doplňky. Střední formáty, metalické barvy, lesklý povrch s kovovými efekty, střídmá dekorace vycházející z geometrie (většinou trojúhelník, kolo, obdélník) přímočarého designu umocňují výsledný efekt. Hlavními krédy těchto sérií je rafinovaná jednoduchost v souladu s funkčností.

Umění žít

Cílem mnoha současných designérů je vytvořit sérii obkladů, která v koupelně navozuje atmosféru svobody a volnosti prostoru. Hlavní filozofií při tvorbě sérií je, aby se člověk v interiéru cítil volně, ničím neomezovaný stejně jako v exteriéru. Příroda se v tomto případě stala zdrojem nekonečné inspirace ke kreativitě harmonického střídání barev stěny a podlahy. Barevné teplé tóny modré, zelené, zemitých barev jsou často potlačovány různorodými povrchy - perleťový, zrcadlový efekt, sklo, kámen jako dominantní doplňky obkladů formou bordur, insert...

Dokonalost minimalismu

Evokující minimalismus stále více proniká nejen do našich koupelen, ale i celých příbytků. Tyto koupelny na nás působí svou zdánlivou jednoduchostí, ale dokonalost je v tom, že každý prvek má svůj opodstatněný smysl. I strohý interiér může být důvtipně vyzývavý! Lidé, jenž našli zalíbení v minimalistické koupelně, by měli vybrat obklady i nábytek ušité přímo na míru. Povrchy obkladů jsou většinou matné ondulované, kladívkové, formáty atypicky velké, nebo naopak malé, často vzájemně propojené.

Nostalgie starých časů

Dávno neplatí, že stylová koupelna harmonizuje pouze s tradičním konzervativním interiérem. Dnešní klasické koupelny jsou moderní a pohodlné. Obkladům sedí patina starých časů, dekorace navozují kouzlo a vůni minulosti. Celé koupelny působí dojmem, jako bychom chtěli být někde a cítit něco, co se již nikdy nevrátí. Stylové, staré koupelny v luxusním, novodobém provedení těší nejen nás, ale jistě by z nich měly radost i naše babičky!

-Dům a zahrada-Foto: www.profimedia.cz, Rako, Vileroy&Boch