Podívejme se trochu zblízka na jednotlivé ingredience, které obsahuje ovocná bowle. Jako základ pro bowle nám budou tentokrát stačit pomeranče a cukr; budeme sledovat, jak se bude měnit výsledná chuť přidáním různých likérů. Jedno z přísad, kterou v bowli často najdeme, je Curaçao (kyrasó). Je to druh likéru, prapůvodně vyráběný na stejnojmenném karibském ostrově. Sladký likér z pomerančů je poměrně hustý a vyznačuje se výraznou vůní a chutí po pomerančích; dodává příjemnou chuť nejen bowli, ale také mnoha míchaným nápojům. Koupit můžeme Orange Curaçao, ale také likér citronový - Lemon Curaçao. Curaçao je 40 % likér a obsahuje kolem 30 % cukru – přidáváme ho tam, kde chceme pomerančovou (případně citronovou) chuť zvýraznit. Například u následující bowle: Pomerančová bowle 3 vyzrálé (nejlépe červené) pomeranče nakrájené na plátky, 100 g krystalového cukru, 1 litr sektu, 1 cl Curaçaa Pomeranče oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do teriny, zasypeme cukrem, zalijeme Curaçaem a necháme důkladně vychladit. Poté dolijeme sektem, ochutnáme a případně přisladíme, nebo přidáme ještě trochu likéru. Martini bowle Stejný základ nakrájených pomerančů a cukru zalijeme 1 cl Maraschina, 1 cl Curaçaa, vychladíme a dolijeme sektem. Maraschino (maraskýno) je další nezbytnou součástí především sladkých míchaných nápojů, bowlí, ale i různých dezertů. Je to italský likér, který se vyrábí z višní a chutná výrazně po višňových jádrech. Používá se v cukrářství. Z francouzského „la griotte“ (višně) pochází další termín pro označení likérů z višní - griotte (griot). Atlantic bowle 2 malé pomeranče rozřezané na plátky, 70 g cukru, 5 cl griotky, 2 dcl vína Madeira, 0,7 l bílého polosladkého vína. Na pomeranče s cukrem nalijeme griotku a madeiru a dáme vychladit. Poté dolijeme bílým vínem a případně přisladíme. Madeira je těžší dezertní víno – polosladké až sladké. Používá se v kuchyni při přípravě mnoha specialit - nepostradatelná je v mnoha národních gastronomiích. Jako nápoj pak je doporučována k husím játrům a různým paštikám. -ag-