Při plánování kuchyně bychom už měli mít přibližně rozmyšlené, co do které skříňky budeme ukládat. To proto, abychom věděli, kterou část z úložného programu budeme v určitém modulu potřebovat.

Pravidla pro kuchyně jsou jasná

Obecně platí, že často používané nádobí (sklenky, talíře) patří do snadno přístupných skříněk, aby bylo ideálně po ruce. Velké hrnce a další nádobí, které se využívá minimálně, patří do spodních vrstev, případně zcela nahoru. Pro jejich ukládání jsou ideální klasické police, praktické jsou ty, u nichž můžeme nastavit výšku podle aktuální potřeby.

Jiné nároky vyžaduje uchovávání potravin. I když i ty samozřejmě můžeme uskladnit v běžné skříňce, praktičtější jsou speciální potravinové skříně, vybavené drátěným programem. Výrobci tu pamatují na uskladnění 1,5litrových láhví (nebo i větších), nechybí speciální přihrádky na ovoce, zeleninu, krabice s mlékem, džusy apod. Své místo tu najdou těstoviny, mouky ad. Systém logicky dělí prostory, přičemž využívá každý centimetr čtvereční. Výsledkem je maximálně využitý prostor a přehledně uspořádané potraviny.

Podobnou funkci zastává vybavení zásuvek. Podle jejich hloubky je využíváme na větší nebo menší předměty. Zatímco do hlubokých modulů můžeme ukládat potraviny, ale třeba i velké hrnce, mělké zásuvky dobře poslouží na ukládání kuchyňského nářadí, příborů, koření aj.

Co znamená:

Plnovýsuv - systém umožňující vysunout zásuvku na její plnou hloubku

Tiché dovření - systém tlumí a automaticky a potichu dovírá dvířka

Dotekové otevírání - dvířka se otevírají pomocí jejich stlačení v určitém bodě

Vím, co chci až později

Zatímco v první fázi vybereme výšku i šířku úložných prvků, velikost jednotlivých zásuvek a také několik základních doplňků (pořadač příborů apod.), až při vaření si uvědomíme, co přesně ve které zásuvce potřebujeme. Až tehdy se vyplatí kupovat další komponenty ze speciálního systému, které lze instalovat dodatečně.

A tak si můžete skříňku vybavit různě velkými košíky, tvarovanými přihrádkami, držáky na poklice, talíře, pořadači příborů, nožů, kořenek a tak dále. Jednotlivé prvky jsou nabízeny z kovu (chrom, nerez), dřeva nebo v levnější variantě z plastu. Pro konečného zákazníka je důležité, aby se systém snadno udržoval v čistotě. K tomu napomáhá mimo jiné také snadné vyjmutí z útrob sestavy.

Tip redakce: Pokud si s "vnitřnostmi" kuchyňských skříněk nevíte rady, nechte si poradit od odborníka na kování a materiály pro výrobu kuchyní. Poradí zdarma.

Praktické postřehy z kuchyně

Extrémně malé kuchyně se vyplatí doplnit o nadstandardní schránky, skrývající například skladebné schůdky, prkénko, robot, integrované zásuvky apod. Osvědčila se také menší zásuvka v blízkosti dřezu, pro úschovu mycích potřeb a tablet do myčky nádobí.

Potravinové skříně a jejich maximální využití

Abychom mohli zásuvky či potravinové skříně snadno vysouvat, je nutné mít dostatečně kvalitní pojezdy. Pojezd by měl umožnit pohodlně vysunout zásuvku (a znovu zasunout), přestože obsahuje několikakilogramovou zátěž (testy se provádějí na 30 nebo 50 kg), přičemž by měl být vždycky dosažitelný celý její obsah. Některé společnosti vybavují zásuvky těsnicím profilem s protiprachovou funkcí a měkkým dorazem.

Stejně prakticky by měla fungovat i dvířka. Obecně platí, že by měla bez úhony vydržet asi 100000 pohybů sem a tam, což zhruba odpovídá čtrnácti otevření a zavření za jeden den po dobu dvaceti let. Při výběru dvířka vyzkoušejte, otevření i zavření by mělo probíhat potichu a lehce, přičemž úhel otevření by měl přesahovat 90 stupňů. Skříňky jsou dnes zpravidla vybaveny celokovovými kloubovými závěsy. Ideální jsou typy, které umožňují snadné vyvěšení (a znovu nasazení), což umožňuje snadný úklid i ve špatně dostupných zónách.

Kam s odpadky

V době třídění odpadu poměrně velkou část útrob kuchyně zabírají odpadkové koše. Najděte pro ně takové místo, odkud se koše budou snadno vybírat, a které se bude lehce čistit.

Náš tip

Rohové skříňky (šíře 30 nebo 40 cm) mohou být vybaveny karuselem, úložnou plochou kruhového tvaru apod. Výhodou je, že se po otevření vysune celé vnitřní vybavení, takže je maximálně využitý celý jejich vnitřní prostor.