Se sršni není lehké pořízení. Občas nastanou situace, které můžou být vážně ohrožující na životě. Proto se doporučuje nepouštět se do likvidace hnízd jen tak na vlastní pěst, ale raději volat hasiče.

Hasiči ale likvidují hnízda pouze ve specifických případech – pokud jsou na veřejném prostoru a ohrožují životy lidí v okolí. Tento zásah vás bude stát asi 2000 Kč. Může se ale stát, že hasiči vyhodnotí, že se nejedná o tento případ, a vy si budete muset poradit sami.

Doporučujeme počkat do podzimu

Pokud to jde, počkejte. Hnízdo na podzim vymírá a zůstává už jen královna. Když ho budete likvidovat v době, kdy je prázdné, nebude vám hrozit pobodání a následná reakce. Hned zjara pak pečlivě zkontrolujte prostor, jestli tam nevzniká hnízdo znova.

Občas ale čekat nejde

A tak vsaďte na jistotu – profesionální přípravky. Na trhu najdete spreje, postřiky, jedy, dýmovnice, lapače, pasti nebo i repelenty. Jak zvolit to nejvhodnější pro vás? Spreje jsou nejspolehlivější cestou, stejně tak jedy nebo dýmovnice. Zlikvidují hmyz důkladně. Není to ale příliš ekologická cesta. Nesnažte se sršně zničit mechanicky. Mají velmi tvrdý krunýř a plácačkou je můžete akorát tak rozčílit.

Tradiční ekologičtější způsob je pochytání sršňů do lahví s pivem nebo syrovým masem.

Nezapomeňte ale, že sršni jsou i užiteční. Živí se různými škůdci, kteří napadají vaši zahrádku. A také ovády, komáry nebo mouchami.

Zdroj: www.potapnicek.cz, www.ekolist.cz