Jak správně třídit sklo?

Už jste se jistě setkali se zelenými nádobami na sklo a možná jste si všimli, že hned vedle nich stojí další, tentokrát bílé, ale opět na sklo. Není to z nedostatku velkých kontejnerů. Každá slouží na něco jiného. Jedna je na čiré a druhá na barevné. Důvodem je, že z barevného skla už čiré nikdy neuděláte. Samozřejmě pokud máte ve své blízkosti jen jeden kontejner, pak určitě veškeré sklo vyhoďte do něj, protože sklo do koše na směs nepatří. Ledaže je to zrcadlo nebo autosklo. Skla obsahující příměsi kovů musíte vyhodit do směsných kontejnerů nebo odvézt do sběrného dvora. Doporučuji neřídit se jen barvami kontejnerů, ale občas si i přečíst krátký text na nich.

Co byste o třídění skla ještě měli vědět

I když už víte, kam vyhodit autosklo, je ještě pár věcí, které by vás mohly zajímat. A to například v jakém stavu sklo vyhazujeme a proč je důležité ho třídit. I když se křemičité sklo a jeho hlavní složka pro výrobu nachází volně v přírodě, a není tedy problém ho vyrobit, třídíme jej z několika jiných důvodů. V prvé řadě trvá tisíce let, než se sklo rozloží, a jeho recyklací ušetříme při výrobě nového skla až 90 % energie. Průměrně každý z nás za loňský rok vytřídil 12 kg skla, přijde vám to hodně? Může to být mnohem víc, stále máme rezervy. Nakonec dobrá zpráva pro všechny poctivé třídiče, sklenice nemusíte vyplachovat, a dokonce je můžete vyhazovat i s kovovým víčkem.

Chcete-li se dozvědět víc nejen o třídění a recyklaci, zkuste hravý minutový kvíz o třídění skla i jiného odpadu. Myslete na budoucnost a věnujte pár minut správnému rozdělení vašeho odpadu.