Nejvíce místa snad v každém bytě zabírá: ošacení, knihy a papíry, kuchyňské nádobí a náčiní, případně ještě hračky. Tyto čtyři skupiny předmětů jsou samozřejmě v každé domácnosti jinak obsáhlé - někde nejsou děti a tudíž chybí hračky, ale zato knihy zabírají místo až ke stropu ve všech místnostech, jinde se krčí na poličce čtyři knížky a zase skříně přetékají kožichy a šaty.....

Tyto čtyři skupiny předmětů současně mají tendenci „vyrábět“ v bytě největší nepořádek, chaos a dojem neuspořádanosti a neuklizenosti. Jak se s tím vypořádat?

Aby (špinavé) nádobí nebylo vidět Aby vypadala uklizeně kuchyně, je všeobecně známo, že na to je geniální myčka. Chce to mít ovšem také dostatek místa v kredenci či poličkách. Pohodlné je mít vedle kuchyňské linky dveře do spíže, kam se v případě, že je na prahu nečekaná návštěva, shrnou přebytečné věci a kuchyně je ve vteřině vzorně uklizená.

Knihy a papíryRůzné papíry, dokumenty a všemožná lejstra jsou na úklid a správné přehledné uklizení mnohem náročnější než knihy. Vyžadují abychom na ně měli police, knihovny či kontejnery a v nich potom další důkladnou klasifikaci - jako šanony, desky, obálky a tak dále. Čím důkladněji tento úložný systém propracujeme, tím rychleji budeme různé dokumenty nacházet!

Hračky jsou všudeTak jako v domácnosti neubývá oblečení, ale spíše jej přibývá, obdobné je to s hračkami. Dětem se s nimi nechce loučit a při sebemenším náznaku, že bychom něco, s čím si dávno nehrají, mohli rozdat nebo vyhodit, spustí křik. Vedle racionálního a citlivého přístupu to chce také pořád a pořád vylepšovat úložný systém - a vést děti k tomu, aby si sami uklízeli. Protože šlápnout v noci potmě a bez varování na pískajícího hrocha není nic moc...

Šaty a prádloMáte našlapané skříně šatstvem? Neměli byste. Protože až si koupíte něco hezkého nového, nikam se vám to už nevejde. To je samozřejmě jen jeden z důvodů – jinak je zde třeba hygienické hledisko – k šatstvu musí mít volně přístup vzduch. zkuste přemýšlet nad skříní na míru!

A nakonec - boty A ještě něco – ukládání bot je něco, s čím se často v bytě nějak příliš nepočítá. Ale stačí obyčejná matematika: čtyřčlenná rodina, kde každý má boty letní, podzimní, sportovní, domácí, vycházkové, zimní a společenské.....a je zřejmé, že úložný prostor na ně nebude nijak malý (nehledě na to, když máme velikost třeba 47 nebo více). Nejen v botníku, kam je občas problém a umění všechny aktuálně nošené boty vůbec umístit, ale vhodné místo musíme mít také na sezónní obuv.

-ag-