Každý správný zahrádkář (i ten, který má místo zahrady jen trávník) by měl očima tlačit rtuť teploměru co nejníž a co nejdéle. Zima není nepřítel zahrady. Naopak. Zahrada zimu potřebuje. Potřebuje peřinu ze sněhu, potřebuje vodu z této peřiny. Potřebuje si odpočinout a nechat zahubit škůdce, na které už bude mráz příliš velký. A hnojit trávník letní směsí v půlce února je bláznivé.

Zastavte!

Když se už chcete o trávník v půlce února začít starat, zkuste ho lehce přihnojit podzimním hnojivem, tedy takovým, které má minimum dusíku a maximum draslíku. Draslík pomůže trávě přečkat zbytek zimy, i když už nasazuje na nové výhonky. Pletiva tohoto trávníku pak jsou pevnější a nepodléhají tolik chorobám a teplotám. S klasickým dusíkatým hnojením (podporuje růst) počkejte opravdu až na jaro, kdy uvidíte, že teplota už opravdu vylezla výš nad nulu, a že kořínky začaly už bujně růst a stonky se začínají vytahovat.

Písek – ano, či ne?

Jarní trávník můžete také trochu přisypat pískem. Ale nepřehánějte to. Trávník kolem domu není fotbalové hřiště. Možná se někde dočtete, že trávníku pomáhá písek. Ano. Pomáhá. Zvyšuje provzdušnění, povrch je pevnější a lépe se s ním pracuje. Jenže příliš mnoho písku je pro trávník problém. Především se tu neudrží živiny, které se budou vsakovat do hloubky.

Pokud tedy na jaře budete chtít zlepšit svůj trávník, použijte písek, ale v rozumné míře. Trávník není pískoviště, a spíš než rovnou únosnou plochu, která se dá dobře válcovat, preferujte půdu, která se sice propadne, ale je bohatší.

Až zima skončí

A až zima skončí, nastartujte trávník hnojivy, výše uvedenými, tedy s vysokým obsahem dusíku. Pokud máte někde v okolí bioplynku, zkuste se poptat, jestli by vám neprodali digestát (zbytek po fermentaci v bioplynce). Je to vynikající hnojivo s vysokým obsahem dusíku (vždyť fermentace je v bioplynkách anaerobní), které má konzistenci kravské kejdy, takže se lehce do trávníku vsákne.

Bohužel takováto hnojiva se rychle vyplaví. Speciální hnojiva na trávníky v granulátu zůstávají v půdě a uvolňují živiny přece jen postupně. Samozřejmě, že jde o trochu dražší verzi hnojení.

Pokud trávník znova zakládáte nebo rekonstruujete, zkuste přihodit do vrstvy i rašelinu. Ta je základním kamenem každé dobré půdní vrstvy, ve které se něco pěstuje, takže trávě také dost pomůže. Ale opět – není to úplně levné.