Trh se spotřební elektronikou se neustále rozrůstá a nabídka produktů je stále bohatší. Mezi velmi zajímavý segment patří tzv. chytré žárovky. Jsou to vlastně LED žárovky, ale mají v sobě zabudovanou elektroniku, takže je lze ovládat přes mobilní telefon či tablet. Kromě toho žárovky dokážou pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth komunikovat i s dalšími domácími zařízeními, jako jsou lednička, televize či různé přehrávače.

Vyberte si barvu a intenzitu osvětlení

Základní vlastností každé chytré žárovky je to, že dokáže měnit intenzitu osvětlení, barvu světla téměř v jakémkoli odstínu si vzpomenete a také dokáže přepínat mezi žlutým a bílým světlem, takže si můžete nastavit, zda chcete teplé, či studené osvětlení podle toho, na co jej právě potřebujete.

Můžete zvolit bílé světlo, abyste lépe viděli na práci nebo jiné aktivity (malování, šití, modelařinu atd.), žluté či oranžové světlo zase večer příjemně nechá odpočinout očím. Můžete dětem nechat v pokojíčku červené tlumené osvětlení, aby se jim lépe usínalo, zkrátka možností je víc než dost podle toho, co vám vyhovuje.

Chytré žárovky v sobě mají zabudovaný stmívač, takže již další samostatný stmívač nepotřebujete. Pokud jej už máte, ubezpečte se, že je nastaven na maximum, protože žárovka sama dokáže stmívání regulovat.

Chytré žárovky můžete ovládat velmi pohodlně a jednoduše prostřednictvím aplikace v mobilu nebo tabletu. Díky ní máte možnost dálkového rozsvěcení a zhasínání světla, takže bez problému můžete např. večer z postele zhasnout světla v obýváku i v dětském pokoji. Pokud máte v bytě žárovky ze stejné skupiny od stejného výrobce, můžete si nastavit v aplikaci, aby se vám rozsvěcely či zhasínaly všechny najednou nebo v určitých skupinách.

Ovládejte žárovku hlasem a využijte další funkce

Chytré žárovky od některých výrobců můžete připojit k systémům chytrých zařízení, jako jsou např. Amazon Echo, Apple Homekit nebo Google Home, díky čemuž můžete ovládat a regulovat osvětlení i hlasem. Jedinou podmínkou je, že budete používat angličtinu (jiný jazyk zatím v nabídce není) a také se musíte naučit přesné úvodní fráze, na které jsou tyto chytré přístroje nastaveny.

Kromě hlasového ovládání umí některé žárovky fungovat jako přehrávače hudby, a to díky rozhraní Bluetooth, nicméně naplno vám nenahradí reproduktory klasických přehrávačů. Dokonce některé typy mohou fungovat jako rozprašovače bytových parfémů. Takové kousky jsou však v prodeji za částky pohybující se kolem 2 500 korun, zatímco běžné chytré žárovky můžete sehnat za cenu již okolo 400 korun. Pak stojí za zvážení, zda a kolik takových žárovek domů potřebujete.

Chytré žárovky můžete využít také pro nastavení zapínání a vypínání v určitých časových intervalech, takže například pokud odjedete na dovolenou, můžete si nastavit zapínání světla se soumrakem a vypínání např. kolem půlnoci, takže světlo simuluje situaci, jako byste byli doma. Je také možné žárovku propojit s chytrou meteostanicí, takže vám např. bude varovně blikat, pokud meteostanice zaznamená vyšší úroveň CO2 v místnosti. Zkrátka možností, jak chytré žárovky využít, je velmi mnoho. Některá nastavení vyžadují jistou technickou zdatnost, jiná jsou velmi jednoduchá a pohodlná.