Jídlo, ale také hodně odpadků. Tento vedlejší produkt našeho vaření, smažení a pečení rychle nabývá na objemu, hlavně o víkendech trávených doma a v jakýkoliv svátek.

Specifikou kuchyně je, že v téhle místnosti vzniká daleko nejvíce odpadů z celého bytu, možná kromě domácí kanceláře, která zase ve velké vyrábí odpadový papír. To je ale jen „jednodruhový“ odpad, zatímco v kuchyni máme od všeho něco. Ačkoliv odpad je tu opravdu velmi rozličný, tvoří jej ale v podstatě dvě velké skupiny. Na jedné straně je to biologický odpad - slupky, skořápky, zbytky jídel a nápojů. Na straně druhé jsou to obaly – různé a různě likvidovatelné - papírové, kombinované, kovové, skleněné a plastové.

Aby tahle „produkce“ odpadu zůstala jenom tou kuchyňskou specifikou a nestala se problémem, který nám přeroste přes hlavu a nakonec bude ovlivňovat i naše finance, musíme pro to něco udělat.

Pokud odpad netřídíme a všechno házíme do jedné popelnice, asi časem budeme platit stále více za odvoz. Pokud odpad důsledně třídíme, máme o trochu více práce, dobrý pocit a ušetříme peníze.

Na jednotlivých kontejnerech je přesně napsáno, co do nich patří a co už nikoliv. Otázkou je, v čem přechovávat tříděný odpad v kuchyni do té doby, než jej někdo vynese do popelnic a kontejnerů. Ideální je samozřejmě objemný koš na tříděný sběr. Pomoci nám mohou stále dokonalejší členěné koše na tříděný odpad – sklo, plasty, papírové obaly a ostatní odpad. Jenom na větší papíry, které by prostor koše brzy zahltily, je potřeba najít lepší místo.

KompostPokud máme zahradu a na ní kompost, je hned o starost méně – skončí na něm organické zbytky a na popelnici potom čeká jen daleko menší část odpadu.

Drtič odpadkůZbytky potravin, jako jsou zeleninové a ovocné slupky, skořápky z vajec a ořechů, malé kosti, ale i kávovou sedlinu a čajové sáčky jednoduše shrneme do drtiče kuchyňského odpadu.

Noviny a časopisySpojením kuchyně a obývacího pokoje v jeden obytný prostor se nám začaly přečtené noviny a časopisy hromadit v kuchyni. Jsou u kuchyňského stolu, barového pultu a podobně – co s nimi, než skončí v kontejneru? Nejlepší bude umístit do spíže vysokou plochou kartonovou krabici, pevný šanon nebo pevnou vysokou tašku.

-ag-Foto: Archiv In