V pravěku ani antice se lžíce nepoužívaly. Rozhodně ne na jídlo. Polévky se pily z misky a ostatní se jedlo rukama. Nicméně nějaké historické lžíce se přece našly. Lidé žijící u moře to měli jednoduché – používali mušle, k nimž přidali rukojeť, a míchátko bylo na světě. Vnitrozemci byli pochopitelně odkázáni na opracování kostí nebo dřeva.

ČTĚTE TAKÉ:

Z čeho všeho se dělají lžíce

Dnes obvykle používáme lžíce z nerezové oceli nebo z jiného ušlechtilého kovu. Mluvíme o části, která se strká do úst, protože rukojeť někdy může být z jiného materiálu. Svoje uplatnění má stále ještě dřevo. U nás ho můžeme vidět na nejrůznějších servírovacích salátových sadách. Dřevo se také vrací v rustikálních lopatičkách na dávkování nejrůznějších kuchyňských přísad. Ze dřeva se dříve dělávaly lžičky na sůl, které měly tvar duté polokoule. Lžička podobného tvaru i materiálu se tradičně používala i na dávkování hořčice. Se „stříbrnou lžičkou v puse“ se rodí jenom lidé s modrou krví, jichž je čím dál tím méně. Slovní obrat dnes skoro nikdo nezná a stříbrné příbory jsou spíš raritou. A pak jsou tady ještě lžíce z rohoviny, které mohou být hezkým suvenýrem z nějaké exotické destinace, nebo lžičky z perleti, které se mají používat k podávání kaviáru. Plasty raději ponechme stranou...

Základní tvar

Výčtem lžic můžeme začít od té nejběžnější, a sice polévkové, kterou všichni znají a používají. Ale existují i další varianty, například určené na cesty. Takové lžíce mívají skládací rukojeti nebo jsou to zároveň jakési trojzubé vidličky. Autorství tohoto modelu si přisvojuje finská armáda. Základní tvar lžíce se opakuje v kávové lžičce. Není bez jazykové zajímavosti, že kávová lžička se anglicky řekne teaspoon, tedy lžička čajová, protože ve Velké Británii se kávě společensky moc nedařilo. Snobské sady příborů mohou též mít lžíce na dezerty. Bývají podobně velké jako polévkové lžíce pro malé děti.

Kolik měří?

Když měříme tekutiny, tak 1 polévková lžíce je 1 cl, 1 kávová lžička je 0,5 cl. Když máme pevné látky, tak na polévkové lžíci odměříme 15 g cukru nebo 10 g mouky. Kávová lžička pojme 5 g cukru nebo 3 g mouky.

Jak udělat Maggi šťavnatý steak s česnekem

Pokud vám rubrika Kuchyně vehnala do úst sliny a máte na něco dobrého chuť, doporučujeme se obrátit buď na náš specializovaný server Chuť a styl.cz, nebo vám tady dáme jednoduchý návod na přípravu. Potřebujete 600 g kuřecích prsíček a jedno balení Maggi nápady Šťavnatý steak. Vezmeme plátek kuřecích prsíček (naklepaných asi na 1,5 cm) a položíme ho dovnitř papíru na pečení, který je přibalený v sáčku Maggi nápady (v každém sáčku najdete 4 samostatné papíry na pečení).

Pečicí papír Papyrus® přeložíme přes maso, lehce přitlačíme (aby se papír přichytil k masu) a dáme na mírně rozehřátou pánev (není potřeba přidávat tuk ani olej!). Restujeme na mírném ohni 5 minut z každé strany (pokud je plátek silnější než 2 cm, restujeme ho 7-8 minut z každé strany).

Orestovaný steak vyndáme z papíru a servírujeme. Dobrou chuť. ***

Titulní foto: Thinkstockphotos.com