Spánek je nejdůležitějším regeneračním prostředkem pro naše tělo. Nedokážou ho nahradit ani masáže, rehabilitační cvičení nebo jiné alternativní věci. Je potřebný pro naše tělo, ale i mysl, a měli bychom dbát na to, aby byl dostatečně dlouhý a opravdu kvalitní. Rozhodně dobrému spánku pomůžeme tím, že se postaráme, abychom odpočívali v hezkém a klidném prostředí a na správné posteli.

Matrace a postel jsou základ

Správně vybraný nábytek, tedy v tomto případě postel a matrace s roštem, je nejdůležitějším předpokladem pro to, abychom se dobře vyspali. Měli bychom vybrat takovou postel, která bude dostatečně dlouhá i široká. Pokud v noci narážíme nohama na konec postele nebo se tísníme s partnerem na úzké posteli, kde ani jeden z nás nemá dost místa, je to špatně. Minimální doporučená šířka prostoru pro jednoho je 70 cm, ale určitě větší prostor je lepší. Proto se většinou vyrábějí matrace s rozměrem 80 cm šířky, aby zaručily dost prostoru pro pohodlný spánek. Délka matrace většině z nás stačí 200 cm, ale vyšší jedinci by měli zvolit určitě delší postele a matrace (klasická nadstandardní délka matrací bývá 220 cm, ale někteří výrobci vyrábějí postele či matrace přímo na přání na míru zákazníka).

Pohodlná postel, ze které se nám bude dobře vstávat, je velmi důležitá, ale kvalitní matrace, která se přizpůsobí našemu tělu a rovnoměrně rozloží naši celkovou hmotnost, je ještě důležitější. V současné době je možné volit mezi mnoha dostupnými materiály i výškou matrace. Podstatné však je vybrat matraci, která bude vyhovovat právě každému z nás tak, aby se naše tělo uvolnilo a snadněji přešlo do hlubokého spánku. Ten je na rozdíl od mělkého spánku velmi důležitý právě pro celkovou regeneraci našeho organismu, a to jak fyzickou, tak i psychickou. Důležitější než samotný materiál jsou výška a tuhost matrace, která by měla držet tvar naší páteře a nedeformovat ji. Matraci bychom měli určitě otestovat osobně v některém z obchodů nebo studií spánku, ideálně si nechat poradit od odborníka. Ten nám rovněž může poradit, jaký rošt případně k matraci vybrat, aby regenerační účinky na naše tělo byly co nejefektivnější.

Povlečení není jen doplněk

Ke kvalitnímu spánku přispívá také to, v čem spíme, tedy jaké přikrývky, polštáře a povlečení zvolíme. Co se týče polštářů, určitě bychom měli dbát na to, aby se správně přizpůsobily krční páteři, kterou podpírají. Hlava by na polštáři neměla ležet nepřirozeně vysoko ani by polštář neměl být příliš plochý. Velmi zajímavou variantou jsou speciální tvarované polštáře z paměťové pěny, které se přizpůsobí tvaru hlavy a sklonu krční páteře. Rovněž důležitou roli u polštářů a přikrývek hraje materiál, který tvoří výplň. Zejména jsme-li alergičtí na některé výplně, měli bychom výběru vhodného materiálu věnovat dostatek pozornosti.

Stejně tak důležitý je i výběr ložního prádla. Na trhu je k dostání celá řada materiálů, nicméně odborníci nejvíce doporučují přírodní materiály, jako jsou bavlna či vlna a produkty z nich. V zimě je velmi oblíbený flanel, který příjemně hřeje, zatímco v létě se více hodí hedvábí či satén, jež jsou jemně chladivé. Bavlněné a damaškové povlečení je vhodné celoročně.

Kromě materiálů hraje velkou roli i barva a vzor povlečení. To však zcela závisí na individuálním vkusu a pocitu, co je nám příjemné. Zatímco někdo preferuje jemné pastelové barvy či bílou, jinému vyhovují výrazné barvy nebo výrazné vzory.

Pár tipů na závěr

Ložnice je místem odpočinku, kde chceme, aby se tělo i mysl zklidnily, proto je dobré, aby pokoj byl vybaven střídmě a jednoduše, bez spousty zbytečného nábytku, věcí a hromad oblečení. Je vhodné ložnici často větrat, především večer před spaním, aby se vyměnil v místnosti vzduch a lépe se nám usínalo. Přestože je to dnes trendy, v ložnici by neměla být elektronika, a to nejen televize nebo různé přehrávače, ale také mobily či tablety.