Na úvod nesmíme zapomenout zmínit, že u rebarbory se jí pouze její řapíky, ne listy. Vždy je tak lepší jíst ji tepelně upravenou, ať už uvařenou, nebo upečenou. V posledních letech se stal obzvlášť oblíbeným dezertem rebarborový koláč s drobenkou. Rebarbora totiž dodá pokrmu nakyslou příchuť, která skvěle doplňuje sladkou chuť koláče. Různé recepty také často doporučují zkombinovat rebarboru s jahodami. Tato kombinace totiž zajistí skvěle vyváženou chuť dezertu, se kterým zaručeně zabodujete na jakékoliv společenské události.

Osvěžující letní nápoj na zahradní party

Rebarboru je potřeba zpracovat rychle. Pokud vám jí zbyde kilo, není nic jednoduššího než vzít 750 ml vody, půl kila třtinového cukru a citron a připravit si během pár chvilek sirup. Omytou rebarboru podlijte vodou a přidejte šťávu z citronu. Vzniklou rozvařenou kaši po několika minutách prolisujte přes sítko, přidejte cukr a povařte. Třtinový cukr zde má podobně jako jahody u koláče za úkol zjemnit kyselou chuť rebarbory. Výsledkem je osvěžující nápoj, který můžete s radostí podávat.

Chutný džem do dvaceti minut

Další možností, jak zužitkovat rebarboru, je vyrobit si z ní džem. Rebarboru nejprve oloupejte, poté nakrájejte na kousky a dejte ji do vroucí vody asi na pět minut. Poté přidejte dle libosti nakrájený banán, pomeranč, kiwi, jahody nebo rozinky. Po deseti minutách ve varu vmíchejte Gelfix nebo jemu podobnou směs v prášku na přípravu ovocných džemů. Po třech minutách můžete začít plnit džem do sklenic.

Pokud nejste fanoušci narůžovělých koláčů, osvěžujících letních drinků ani jemných džemů, můžete rebarboru použít jako náplň sladkých knedlíků nebo pohárů. Také ji můžete použít k přípravě kompotu nebo k výrobě čaje. Fantazii se meze nekladou a internet je plný jednoduchých receptů.

www.toprecepty.cz, www.kupi.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.vareni.cz