Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to, co mám vysázet kolem jezírka, které manžel v současné době buduje na zahradě. Ráda bych sem dala nějaké trvalky, abych se o ně nemusela starat. Ale nevím, které z nich vydrží tu vlhkost. Děkuji mnohokrát. Vlasta. **

Vlhkomilné rostliny k rybníčku jsou i tradiční trvalky, které znáte ze zahrady. Stačí sem tedy vysadit nebo přesadit třeba prvosenku. Ta okrášlí okolí příští jaro. Následovat může třeba darmera štítnatá, která kvete na přelomu dubna a května. Její vysoké štíhlé stonky, na nichž jsou růžové chuchvalce květů, vypadají zajímavě.



Letní náladu vám pak zpříjemní denivky se svými žlutými nebo červenými květy nebo bílý a křehký tužebník jilmový. Doporučujeme také sadec konopáč, který roste ve velkých trsech a kvete růžovými květy, a to od června až do září. Tradičními vlhkomilnými rostlinami jsou také ohromné popelivky sibiřské. Na loukách v severních Čechách je najdeme vysoké kolem metru. Pokud ale budou mít vhodné prostředí, dokážou vyrůst až do dvou metrů!

Jan Čech

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

P.S. Dnes jsme shodou náhod dostali do redakce i nejnovější knihu z vydavatelství Grada, která se zabývá právě zahradními jezírky a vším kolem nich. Zatím jen zběžným pohledem můžeme říct, že to je jedna z nejlepších knih na našem trhu. Je tu všechno – od stavby jezírek, přes jejich údržbu, až po osazování květinami, jejich množení apod. Recenzi přineseme později, až si knihu prostudujeme.

Zahradní rybníčky, potůčky a koupací jezírka, Petr Himmelhuber, vydalo nakladatelství Grada Publishing, 128 stran, ISBN 978-80-247-3327-2 ***