Na čištění spár se prodávají speciální přípravky, dobrou službu prokáže i obyčejný Cif nebo kypřicí prášek. Jedno však mají čisticí procedury společné: vyřazený zubní kartáček, kterým se spáry drhnou.

Řada lidí používá na bílé spáry Savo, to by se však mělo zředit vodou a nenechat působit příliš dlouho, aby se spárovací hmota nenarušila a nezačala se drolit. To samé platí o dalších agresivních prostředcích obsahujících kyseliny, jež povrch naleptají. Ze stejného důvodu bychom neměli používat ani písek či jiná abraziva.

K vybělení zašedlých spár se dá použít také kašička připravená z bělidla a jedlé sody. Kartáčkem ji nanesete na spáry, vydrhnete, necháte chvíli působit a pak otřete hadrem navlhčeným horkou vodou. Pamatujte, že s bělidlem či Savem je třeba pracovat v rukavicích a s ochrannými brýlemi.

Někdo má ale dlaždice po celém domě a drhnutí kartáčkem by bylo zábavou na celý víkend. V tomto případě se může vyplatit parní čistič, který si se zažranou špínou poradí rychle a jednoduše. Pozor je třeba dát jen v blízkosti dřevěných povrchů, třeba u dřevěné kuchyňské desky nebo u zárubní dveří, protože horká pára může dřevo poškodit.

Pokud je už spárovací hmota hodně stará a vydroluje se, je vhodné ji zcela vyškrabat modelářským nožem a obklady přespárovat. Spáry čistíme odshora, přičemž dáváme pozor, abychom neolámali hrany obkladaček. Zbytky hmoty odstraníme štětečkem nebo vysavačem s úzkým nástavcem a do mezer naneseme novou spárovací hmotu.

Aby spárovačka příště vydržela déle jako nová, je možné ji přejet silikonovou impregnací. Nátěr je transparentní a spáry ochrání před nečistotami i plísní.