Významná česká biochemička a fyzioložka prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. jako první na světě zjistila, že biologické hodiny v mozku, které řídí vyplavování všech důležitých hormonů, jsou načasované právě na noc. Během spánku se probouzí melatonin. Tento „hormon tmy“ ovlivňuje tělesnou teplotu, krevní tlak a tepovou frekvenci, metabolismus cukrů, tuků i bílkovin, ale také imunitu a sexuální funkce. Pouhá minuta světla a přerušení spánku jeho uvolňování ovlivní i na další noc. Nejenže jste ráno ospalí, apatičtí a zpomalení, máte špatnou náladu a bolí vás hlava, ale pokud je tvorba melatoninu přerušována opakovaně, může to mít fatální následky. Nejen nedostatek tmy, ale i hluk a teplota v ložnici ohrožují spánek poloviny Evropanů. Denně deset procent dospělých má problémy s usínáním každý den. Výskyt poruch spánku je častý i u dětí a dospívajících (20 až 30 %), a stále narůstá.

Odhalte včas rušitele usínání a zloděje spánku

Podle WHO se na zdraví a kvalitním spánku podepisuje hladina hluku. Už hodnota větší než 30 dB, odpovídající šepotu člověka či zahradnímu šumu, dokáže zrychlit srdeční frekvenci a měnit fáze spánku. Při překročení 55 dB uzavírá svá okna v ložnici 50 % obyvatel, ovšem jejich spánek je paradoxně narušený v důsledku vytápění a nedostatečného větrání. Teplota vyšší než 24 ºC nebo menší než 12 ºC způsobuje, že spánek je mělký, přerušovaný častým buzením.

Zpráva z projektu Recetox (2004) uvádí, že celá třetina lidí je připravena o kvalitní spánek z důvodu nedostatečné tmy. Sedmina tento problém řeší i přes snahu o vnitřní zatemnění místnosti. Pro představu: k narušení spánkového rytmu stačí tři dny před úplňkem, kdy má měsíční paprsek hustotu světelného toku kolem setiny lumenu na metr čtvereční. Světlo z veřejného osvětlení má hustotu desetkrát, ale i stokrát větší! Jako příčinu spánkových poruch uvedla pouliční lampy polovina lidí. Stejně nepříjemné je problikávání světelných reklam a poutačů, nasvícení architektury, sportovišť a parkovišť do oken ložnic. Ovšem není to jen světelný závoj na obloze, který ruší přirozený noční stav a metabolické procesy. Stačí, abyste byli hodinu až dvě před spaním vystaveni modrému světlu z monitorů, televizních obrazovek a mobilních telefonů! Zkuste raději relaxovat jinak a před usnutím vypněte všechny zdroje světla - zakryjte osvětlený budík i pohotovostní světélka televizorů a počítačů.

Tma a ticho

Skvělým opatřením proti „upírům spánku“ je především stínicí technika, která je nejlepší prevencí proti hluku, světlu a energetickým ztrátám. Podle výzkumu trhu mezi spotřebiteli v ČR, který nedávno provedla firma B-inside, je největší zájem o venkovní horizontální žaluzie. Proč? „Lamely žaluzií ve tvaru písmene „S“ nebo „Z“ vytvářejí celistvou plochu a poskytují dokonalé zastínění s možností větrání. V zimních měsících zajišťují tepelnou i zvukovou izolaci interiéru, v létě účinně brání přehřívání. Večer se při sklopení lamel vrací světlo do místnosti, takže nezpůsobuje světelné znečištění,“ tvrdí Jan Žižlavský ze společnosti ISOTRA. Podstatná část venkovních žaluzií je ovládána motorem a řízena tlačítkovými spínači nebo dálkovými ovladači. Existuje i možnost ovládání pomocí elektronických spínacích hodin nebo čidla, které reaguje na intenzitu slunečního svitu. V určitou dobu se tak žaluzie samy otevřou, aby i probouzení v ložnici bylo přirozené. Podobně vám poslouží i venkovní rolety, jejichž design si stejně jako u venkovních žaluzií rozumí s každým typem architektury.

Vzduch

Větrejte a ne málo. Vzduch v ložnici musí být chladnější, než je standardní teplota jinde v domě. Nemůžeme vám říct, jaká je ideální teplota, protože každý má svou stupnici nastavenou individuálně. Někdo spí víc odkrytý, takže ten asi nebude chtít mít zimu. Naopak jsou lidé, kterým zima nevadí nebo rádi spí pod teplou peřinou a ven nechají vystrčený jen nos. Odborníci říkají, že teplota v ložnici by neměla přesáhnout 18 °C a že hlavní je především výměna vzduchu. Těsně před spaním byste tak měli silně vyvětrat na plně otevřené okno, aby se vzduch v místnosti zcela obnovil. Pokud máte doma nucené větrání, použijte ho v nočním režimu (tichý provoz, stálá cirkulace vzduchu, nižší teplota). Pokud větráte oknem, otevřete jej na ventilaci podle toho, jak vám vyhovuje. Spát při zavřeném okně byste však neměli. Pokud se zvýší obsah oxidu uhličitého v místnosti, může vás ráno pěkně bolet hlava.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com