Čočka vůbec není drahá, hodně nasytí, a přitom se po ní netloustne. Je bohatá na bílkoviny a obsahuje řadu cenných látek, které našemu tělu často chybějí, a doplňujeme je ve formě tabletek. Jde zejména o vitaminy skupiny B a minerály jako železo, hořčík, zinek a řada dalších. Vysoký podíl vlákniny podporuje činnost střev a působí i jako prevence proti rakovině tlustého střeva, přítomné bílkoviny zase ocení sportovně orientovaní jedinci, kteří si zakládají na svalové hmotě. Čočka je vhodná pro diabetiky, těhotné a kojící ženy i pro ty, kdo chtějí shodit nějaké to kilo.

Je škoda, že u nás byla čočka dlouhá léta omezována na kaši s octem a párkem, jak ji podávaly školní jídelny. Domácí čočková polévka na cibulce s česnekem a majoránkou je už lepší záležitostí a obejde se bez nezdravé uzeniny. Čočka má nicméně v kuchyni mnohem širší využití - vzhledem k tomu, že jde o jednu z nejstarších kulturních rostlin, lidstvo s ní má určitou zkušenost. Hlavně v Indii, která je v současnosti jejím největším pěstitelem.

Dneska u nás snadno seženete i čočku červenou a zelenou. Na rozdíl od klasické hnědé čočky se tyto nemusejí namáčet a změknou během deseti minut varu. Ať už si vyberete čočku v jakékoli barvě, nebojte se s ní experimentovat. Několik hrstí vařené čočky může ozvláštnit rizoto. Když ho důkladně ochutíte kari kořením a kurkumou, dodáte pokrmu indický říz.

Tip na karbanátky z čočky a ovesných vloček

Jak čočka, tak ovesné vločky mají skvělou konzistenci na to, aby se spojily s masovou směsí. Čočku povaříte podle návodu, ovesné vločky stačí přelít vroucí vodou a nechat trochu nabobtnat. Obě ingredience pak můžete smíchat s mletým masem připraveným na karbanátky. Jde to však i bez masa:

Budete potřebovat: 1 hrnek červené čočky, 1/2 hrnku ovesných vloček, 1 menší cibuli, 1 vejce, 4 stroužky česneku, hrst nasekaného tymiánu, sůl, pepř, hladkou mouku, olej na smažení

Povařenou čočku smícháme s nabobtnanými vločkami, ze kterých jsme slili vodu. Do směsi rozklepneme vejce, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, tymián a rozetřený česnek a promícháme. Zahustíme moukou tak, aby se z těsta daly tvarovat placičky. Vkládáme je na rozpálený olej a smažíme po obou stranách. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo obyčejné vařené brambory přelité máslem a zeleninový salát.