Proč jíst čočku? Je to perfektní a stále levný zdroj bílkovin, obsahuje esenciální aminokyseliny a nezvyšuje hladinu inzulínu v krvi. Ale klidně si najděte i jiné důvody, abyste zdravé luštěniny konzumovali častěji. Třeba právě novoroční tradici.

Moderně: Pomazánka z červené čočky

Červená čočka je fajn v tom, že ji nemusíte namáčet a na rozdíl od hnědé klasiky nenadýmá. Připravte si k snídani pomazánku, která připomíná oblíbený hummus.

Suroviny: 100 g červené čočky, 2 stroužky česneku, 1 šalotka, 1 lžička medu, 30 g másla, 50 ml bílého vína, 200 ml zeleninového vývaru, 2 cm zázvoru, ½ lžičky mleté uzené papriky, ½ lžičky mletého římského kmínu, sůl, pepř, 1 lžíce zakysané smetany, snítka tymiánu, hrst slunečnicových semínek, chleba

Postup: V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět šalotku. Přidejte nadrcené stroužky česneku, krátce je opečte, přisypte čočku. Po chvíli restování přijde na řadu nastrouhaný zázvor a med. A po další chvíli přilijte víno a míchejte, dokud se alkohol neodpaří. Zalijte vývarem, přidejte tymián, osolte, opepřete a vařte do změknutí. Až pak dochuťte mletou paprikou a římským kmínem a čočku dohladka rozmixujte. Zjemněte zakysanou smetanou a podávejte s čerstvými lístky tymiánu a nasucho opraženými semínky slunečnice. A kdo má rád pikantnější pokrmy, pomazánku ještě vylepší díky chilli.

Klasika: čočka na kyselo

Nedáte dopustit na tradiční pokrm? Pak si čočku uvařte, zvlášť udělejte cibulovou jíšku, smíchejte a okyselte. A klidně k ní přidejte klobásku z vepřového masa. Právě pašík od nepaměti patří na novoroční stůl, protože se traduje, že nosí štěstí. Kdežto s drůbeží by vám štěstí uletělo a s rybami uplavalo.

Suroviny: 400 g hnědé čočky (nebo zkuste zelenou), 1 cibule, 200 ml vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 2 bobkové listy, 2 větvičky tymiánu, ½ citronu, sůl, pepř, navíc: vejce, okurky, případně klobáska či uzené maso

Postup: Čočku propláchněte a nechte ve vodě alespoň 1 hodinu. Pak ji ve vodě uvařte doměkka, sceďte. Cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte na rozehřátém sádle, zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Jíšku zalijte vývarem, přidejte bylinky, koření a provařte. Asi po 10, případně až 15 minutách vyjměte tymián i bobkový list a vmíchejte čočku. Osolte ji, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. A podávejte s vejcem, nakládanou okurkou, případně klobáskou či uzeným masem.

Zdroj: akademiekvality.cz