Zatímco někdo mu říká [kolsló], jinde se setkáte s výslovností [koleslaf]. Jedno je ale jisté – tento salát si zamilujete. Můžete jej jíst k burgerům, grilovaným pokrmům (žebírka, kuře i ryby), ale také k sendvičům. Fajnšmekři si jej dají klidně i samotný.

Salát s Holandska s anglickým názvem

Coleslaw je výmyslem holandských zakladatelů státu New York. Ti kolem řeky Hudson pěstovali zelí a dělali z něj salát zvaný koolsla (kool je v holandštině salát, sla zase zelí). Název se pak přesunul spíše do angličtiny a vzniklo slovo coleslaw. Správná výslovnost je [kolsló].

Salát v podobě s majonézou tak, jak jej známe teď, je starý cca 250 let. Dříve se dělal ze zelí, rozpuštěného másla, octa a oleje (první zmínka byla v knize Rozumný kuchař z roku 1770).

Zkuste coleslaw trochu netradičně. Tedy hodně netradičně:

Zdroj: Youtube

Recept na coleslaw

Budete potřebovat:

1 menší hlávku zelí (klidně půl na půl červené a bílé), 2 větší mrkve, 150 g majonézy, 25 ml jablečného octa, 15 g moučkového cukru, 1 lžíce dijonské hořčice (můžete vynechat), 1 lžička soli

Postup přípravy:

Zelí zbavte všech vnějších poškozených listů, nakrájejte jej na čtvrtiny a z každé odstraňte košťál. Očištěné zelí pak krájejte na co nejtenčí nudličky.

Ve větší míse smíchejte zelí se solí, směs míchejte rukama alespoň minutu. Poté nechte zelí hodinu zakryté odstát, mezitím pustí tekutinu.

Odstáté zelí sceďte a trochu vymačkejte. Cílem je zbavit se uvolněné tekutiny. Očistěte si mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Poté přidejte k zelí.

Cukr si smíchejte s octem tak, aby se cukr rozpustil. Poté spolu s hořčicí přidejte k majonéze. Zálivku vlijte do salátu a důkladně promíchejte. Salát nechte alespoň hodinu v chladničce.

Zdroj: vareni.cz, recepty.cz