Nemůžeme si mezi desítkami různých typů vybrat chladničku, sporák, myčku? Odložme tedy nákup, zamysleme se znovu nad tím, co doopravdy potřebujeme. Projděme si všechny dostupné informace, obejděme obchody, podívejme se na nabídky na internetu…. Kromě toho, že se pak při nákupu neunáhlíme a vybereme dobře, se nám může také stát, že se na nějaký čas octneme bez některého spotřebiče (pokud jsme ten starý mezitím vyhodili). I to se dá přežít. Ve stavu nouze najdeme některé překvapivé klady. Existuje mnoho receptů, jak při vaření nahradit vzácnou, exotickou, nebo jen dražší ingredienci surovinou levnější, dostupnější. I ve velkém (tedy u domácích spotřebičů) to jde. Což tak chvíli nemít sporák, chladničku, myčku? Co budeme proboha dělat? Co se asi stane? Nestane se nic. Místo drahé kombinované trouby a nákladné varné desky pár dní vydržíme s dvojvařičem. Myčku nahradíme ručním mytím, chladničku nahradíme chladným sklepem, spíží a termoboxem. Ztratíme sice prostor na výrobu ledu, ale s podivem za pár dní zjistíme, že nám to přineslo jednu výhodu – že se nám mění k lepšímu struktura jídla. Jíme pestřeji a všechno čerstvé. Co koupíme, to také sníme; žádný vysušený chleba na zítra, maso do mrazáku, a hlavně – bude tu stále čerstvá zelenina a ovoce: žádné skladování spojené s rychle klesajícím úbytkem vitamínů, ale pěkně všechno z obchodu přímo na stůl. Musíme ovšem nakupovat častěji a přitom přemýšlet. A takový nákup nemusí být dražší (rozšířená představa, že jen jídlo do zásoby je levnější) – s vědomím, že nás doma nečeká obří mrazák, kam naházíme předpřipravené jídlo, nakupujeme uvážlivěji. A mezitím si vybíráme spotřebiče: na vážkách přitom může nejprve být, zda sporák nebo varnou desku na plyn, nebo dát přednost elektřině. Předností plynu může být, že tu můžeme razantně ubrat na teplotě, na elektřině musíme jídlo z varné plochy odstavovat. Elektrická trouba je zase schopna péct mnohem pomaleji než plynová a nepřipálíme v ní ani pečivo, které je nutno jen vysušovat v mírně horkém vzduchu; k té bychom se asi měli přiklonit. A dále: když varnou desku, tak levnější s klasickými litinovými plotýnkami, nebo sklokeramickou, která se už stává standardem? Ta první může být vhodná pro hodně razantní kuchaře nebo jednoduše pro toho, komu pořád padají hrnce a poklice: prasklou sklokeramiku neopravíme. Dále uvažujeme, zda pořídit varnou desku plus oddělenou troubu nebo sporák: první variantě dáme přednost zcela určitě, zejména když nás bolí záda (trouba bude zabudována v pohodlné výšce). Jediným argumentem proti je cena: sečteme-li cenu varné desky a samostatné trouby, pak jsme sporák někdy schopni pořídit i za polovinu této ceny. Tady by se ale šetřit nemělo. -ag-