Na svatého Jiří vylézají ze země draci a štíři. A také ještě leccos jiného - výhonky a lístky a kvítky, které můžeme gastronomicky zužitkovat. Vycházejme alespoň tento jarní víkend z toho, že doma, v našem domácím baru si můžeme občas dovolit něco, nad čím by se opravdový, zejména ortodoxní barman zděsil a křižoval. Ale přátelé jistě ocení naši vynalézavost a fantazii…. Proto vzhůru na louky a meze natrhat zeleň. Kopřivové nápady Na tácek pod sklenku s koktajlem naaranžujeme místo mátové snítky snítku kopřivy. Naznačíme tak svým hostům, že mají co dělat s výrazným a řízným koktajlem, který jim předkládáme. Ale stejně tak to můžeme udělat s pekelně ostrou a pálivou pomazánkou z tvarohu, česneku, chilli a různých pálivých asijských omáček: misku s pomazánkou položíme na tác obložený snítkami kopřiv. Servírujeme v rukavicích nebo alespoň opatrně! Něžné kvítky sedmikrásek netradičně Krásné, i když nenápadné kvítky jara i léta jsou sedmikrásky. Ale ještě také - pro zahrádkáře je to nenáviděný plevel v trávníku, pro labužníky je to nedoceněná pochutina, pro nás pro všechny léčivo. Vaří se z ní léčivé čaje, ale třeba k odstranění bolestí hlavy prý stačí jen rozžvýkat pět kvítků čerstvě utržené sedmikrásky. Ze sedmikrásky se připravuje i polévka, která je navíc efektní tím, že na její hladině plavou celé čerstvé kvítky sedmikrásek. Ale zpět k nápojům: stejně tak jako u polévky může zdobit maličká sedmikráska hladinu koktajlu. Pro barevný efekt bude nejlepší koktajl průhledný, mléčně bílý nebo nažloutlý, ale nejlepší kontrast vytvoří sedmikrásky s koktajlem velmi temným, třeba na bázi fernetu… Chuť a barva pampelišek Jakýkoliv koktajl (zejména nějaký s přídavkem medu) můžeme sezónně ozdobit květem pampelišky. Když už jej zrovna nevhodíme na hladinu (je to také působivé, musíme ovšem přiložit dlouhou lžičku k vylovení), naaranžujeme květ s kouskem stonku (dutý stonek se dá podélně rozštípnout) přes okraj sklenky. Konečně lze vystlat talířek anebo tácek pod sklenkou pampeliškovými ostře žlutými kvítky… Chuť některých koktajlů ozvláštníme, když si uvaříme pampeliškový med, který experimentálně přidáme do nápoje a zaměníme jím předepsaný cukrový sirup. -ag-