Zahrada

Eva Kolaczyńska

Tohle je netradiční kniha. Je totiž o nejzajímavějších zahradách světa. Navštívíte je ale ne fotograficky, ale pomocí popisu a kreseb. Je tu 42 opravdu zajímavých zahrad, které byste neměli minout na svých cestách po světě. Ať už plánujete cestu do USA nebo Japonska, pořád tu můžete najít zajímavé zahrady, které vás nadchnou. A nejsou to zahrady ledajaké. Je tu mobilní zahrada, tulipánová závrať, zahrada v láhvi, zahrada sta schodů… Opravdu super přehled s příjemným popisem, který dokáže člověka navnadit. Škoda jen, že typografie vybrala výrazně rozdílné druhy písma do textu, takže zvýrazněné části jsou nejen větší, ale i jiným scriptem, tučně a působí to ve výsledku rušivě a moc dobře se text nelouská.

  • Vydalo nakladatelství Jakost, cena: 360 Kč


Květiny

Felix Weiß

Mám rád super aplikaci na rozpoznávání rostlin PlantNet. Vyfotím list či květ, pošlu to na server a ten mi nabídne možnosti, co za květinu to zrovna na louce okukuji. Jenže jsem na druhou stranu knížkový typ. Je to moc hipsterská věc. To papírové listy jsou v případě dostatku času mnohem lepší. Knížka od vydavatelství Kazda je v tom výborná. Velmi jednoduchý systém pro určování – jaká je barva květu, jaký má tvar, kolik lístků. A je to tam. Jde to celkem snadno a příjemné jsou popisky typických částí té které rostlinky, podle čehož se dá dobře poznat. Útlá knížečka nabízí sto květin, což není mnoho. Navíc se nerozlišují různé druhy, což může zmást. Ale na to základní stačí skvěle. A kreslené obrázky jsou opravdu povedené.

  • Vydalo nakladatelství Kazda, cena: 238 Kč


Zahrada bez zalévání

Annette Leppleová

Samozřejmě, že každou zahradu budete muset občas zalít. Jenže ne každá zahrada je žíznivá jak hokejista na mistráku. Jsou rostliny, které když nemají pravidelnou závlahu, svěsí listy a květy a za chvíli se s nimi můžeme rozloučit. A pak jsou ty, kterým to tak úplně nevadí. Jak založit zahradu, aby nepotřebovala tolik zalévat? Jak se dělá taková zahrada, která vydrží i červencové slunce jen s minimem vláhy? Jak může fungovat udržitelnějším způsobem? Popravdě řečeno, nejsou to žádné velké objevy. Všechno to jsou staré známé pravdy, ale tady jsou pěkně pohromadě. A funguje to.

  • Vydalo nakladatelství Kazda, cena: 279 Kč


Moje kniha divokých bylin

Monika Wurftová

Tuhle knížku napsala Monika Wurftová, ale stejně tak by ji mohla napsat moje manželka, která je stejně vášnivou sběratelkou všeho přírodního, zdravého, esenciálního, voňavého, krásného. A to všechno v množství vetším než malém. Takže nám neustále na okně zraje nějaký sirup, ze smrkových výhonků, bezu, nestačím se divit, co mi to plave v čaji, když kašlu… Pravda, tahle autorka šla ještě dál. Jsou tu recepty třeba i na dobré omáčky, pomazánky, saláty ze všeho možného, co potkáte při toulkách přírodou. Když píšu tenhle článek, zrovna mám rýmu, že bych jí mohl podepřít stůl, ale i tak úplně cítím, jak ty recepty voní.

P.S. Manželka knihu zabavila a už přemýšlí, jak zužitkuje česnáček, kterému se letos kolem naší chaty velmi daří.

  • Vydalo nakladatelství Mladá fronta, cena: 254 Kč