Dracéna

Pokud si nevyberete nějaký náročnější pestrolistý kultivar, dracéna bude skromnou společnicí, která snese méně světlé místo dále od okna a mírnou zálivku. Nesmí se přelít, aby se v misce pod květináčem nedržela voda, což by mohlo vést k zahnívání kořenů. Prospěje jí rosení, které ji ochrání před sviluškami a roztoči. Za minimální péči se vám odmění pohlcováním řady škodlivých látek, včetně formaldehydu, oxidu uhelnatého a benzenu.

Zelenec

Za podobných podmínek jako dracénu pěstujeme rovněž zelenec. Ani jemu nevadí, když na zálivku občas zapomeneme, ale potrpí si na vyšší vzdušnou vlhkost, takže ho rosíme nebo k němu postavíme misku s vodou. Zelenec poroste při plném světle i v přistínění a vyčistí vzduch od oxidu uhelnatého, toluenu, xylenu i formaldehydu.

Tchynin jazyk

O této rostlině zřejmě všichni z vlastní zkušenosti víme, že dokáže přežít i nehostinné prostředí školní třídy. Bude vám ale vděčná, když ji v létě jednou za měsíc přihnojíte a občas jí otřete listy od prachu. Tchynin jazyk obecně netrpí na nemoci a nepřitahuje škůdce, dejte jen pozor, abyste při jeho zalévání nenalili vodu přímo do listové růžice, rostlina by v těchto místech mohla začít zahnívat. S její pomocí se doma zbavíte částeček trichlorethylenu, benzenu, xylenu i formaldehydu.

Ledviník

Skvělým filtrem formaldehydu je také kapradina známá pod názvem ledviník, jež se stane ozdobou každé světlé místnosti bytu. Pokud máte v koupelně okno, můžete ledviník umístit i sem. Rostlina rychle roste a její splývavé trsy s drobnými jasně zelenými lístky vyniknou obzvláště v závěsných nádobách. V létě jí prospěje pravidelné osprchování, v zimě kolem ní pro zvýšení vzdušné vlhkosti rozestavíme vlhké kamínky.