V další epizodě pořadu Jak se staví sen jsme se vypravili do Slunečního domu, který je domovem pro děti od šesti let a mladé s autismem, schizofrenií a podobnými poruchami. Centrum jim poskytuje péči v komorním prostředí a pomáhá jejich rodinám, které se o ně starají o víkendech.

Pořad Jak se staví sen přijel do tohoto domova s exkluzivním týmem. Tentokrát v něm neměli převahu designéři, ale lidé z televizní obrazovky. Byla to Michaela Dolinová, Zuzana Belohorcová a Petr Lesák. Celému týmu opět šéfoval moderátor Pavel Cejnar a odborný dohled nad veškerými aktivitami převzala designérka Marta Eftimovská.

Tato proměna proběhla během pouhého jednoho a půl dne, tedy šestatřiceti hodin. Pracovalo se o víkendu, kdy klienti odjíždějí domů za svými rodinami. Tým designérů čekaly celkem čtyři pokojíky v podkroví, ve kterých byl zatím jen nábytek, který Sluneční dům dostal od svých milých dárců. Úkolem pořadu Jak se staví sen bylo přichystat klientům moderní prostředí, které by respektovalo, že v něm žijí autisté, tedy lidé s vrozenou poruchou některých mozkových funkcí.

Úkol splněn, pokoje zařízené

„Hlavním požadavkem paní ředitelky Slunečního domu bylo zajistit chlapcům moderní bydlení, které nepůjde proti omezením, která si vyžaduje jejich porucha. To znamená, že jsme měli zachovat jednoduchý, čistý styl, eliminovat křiklavé a výrazné barvy, jako je červená nebo černá. Měli jsme toto všechno na paměti, přesto jsme se odvážili do čtyř pokojíčků vnést originalitu a nečekané nápady v podobě obrazových tapet na stěnách, příjemných barev ve výmalbě a originálních prvků, jako je obraz či paravan s fotografiemi kluků,“ popisuje Marta Eftimovská, která si vzala na starost čtvrtý pokojík.

Před proměnou

Po proměně

Třetí pokojík zařizovala Zuza Belohorcová. Aby pokojík působil trochu prostorněji, nechala dřevěné obložení stropu a zkosených stěn vymalovat na bílo, svislé pak byly vymalovány zeleně. Foto tapeta s motivem mapy světa, kterou byla olepena jedna ze stěn, příjemně oživila celý prostor. Nábytek, stejně jako v ostatních pokojích, byl zvolen v barvě bílé.

Před proměnou

Po proměně

„Nikdo z nás není designér, tím je jen Marta. Jsme rádi, že podstatnou řadu věcí, nábytku a doplňků vybrala právě ona. My jsme však nechtěli zůstat pozadu a každý z nás vnesl do svého pokojíku, který jsme měli na starost, kus sebe. Já jsem se domluvila s kamarádkou fotografkou na výrobě atypického paravanu, na který jsme nechali vyfotit kluky. Dopadlo to báječně a kluci měli obrovskou radost,“ vypráví Michaela Dolinová, která dostala na starost proměnu druhého pokoje.

Paravan nejen pokojík ozdobil, ale stal se i praktickým prvkem. Skvěle poslouží k oddělení prostoru, například když si budou chtít kluci udělat trochu soukromí.

Před proměnou

Po proměně

Petr Lesák, stejně jako Zuzana, nechal pro optické zvětšení prostoru stropy a zkosené stěny obložené dřevem vymalovat na bílo. Oproti ní však svislé stěny nechal vymalovat modrou barvou, jednu stěnu ve světlejším a druhou v tmavším tónu. Protože pokojík obývá milovník vesmíru, nesměl tu tento motiv chybět. Jednu stěnu tedy nechal pan Lesák vytapetovat foto tapetou, na které je vyobrazena zeměkoule, a u své známé nechal namalovat originální obraz na motiv vesmíru. Bílou skříň rozveselily nálepky hvězd a planet. Příjemným a hlavně pohodlným prvkem se staly sedací pytle, jeden byl zvolený ve výraznější modré barvě a druhý v barvě světlounce zelené.

Před proměnou

Po proměně

Všechny pokoje prokoukly, staly se z nich příjemné a veselé prostory, které působí díky zvoleným tzv. studeným barvám uklidňujícím dojmem.

A jaká proměna nás čeká v další epizodě? Nechte se překvapit a nezapomeňte, že v neděli v 17:30 začíná další proměna. Pro více informací klikněte ZDE. -Připraveno ve spolupráci s Prima TV- Designéři proměn: Michaela Dolinová, Zuzana Belohorcová, Marta Eftimovská, Petr Lesák