Sběr a sušení bylinek není nijak náročnou činností, jen je třeba dodržet základní pravidla, aby si rostlinky po usušení zachovaly chuť i aroma a nezplesnivěly.

1. Bylinky sbíráme za suchého počasí

Pokud se na bylinky vydáváte do přírody, vybírejte čisté lokality, kde se nepráší od silnice. Ke sběru si vyberte den, kdy je venku sucho - mokré či navlhlé rostlinky do sebe vlhkost natáhnou a při sušení jsou náchylné k plísním. Z tohoto důvodu je po sběru ani neoplachujeme vodou, jen je očistíme od trávy, větviček a larev hmyzu.

  • Tip: S bylinkami při sběru nakládáme jako s houbami, tzn. nikdy je neukládáme do igelitového pytle, ale do košíku, případně do plátěné tašky.

2. Sušička ano, ale...

Někteří bylinkáři by sušičku na ovoce k sušení bylinek nikdy nepoužili, nicméně pokud ji nastavíte na pouhých 35-40 °C, dílo by se mělo povést a nespálit. Lepší sušičky už mají pro sušení bylin zvláštní programy. Spotřebič vám usnadní život hlavně v případě sušení květů a listů, které se nedají zavěsit, a zabírají proto spoustu místa rozložené na papíře.

  • Tip: Pro sušení bylin se prodávají praktické závěsné sítě o několika patrech. Na podzim je využijete i k sušení hub.

3. Kde sušit?

Pro sušení bylin vybíráme suché, tmavé a dobře větrané místo. Na slunci by rostlinky ztratily barvu i aroma, ve vlhku by plesnivěly. Bylinky sbírané se stonkem zavěšujeme ve svazcích na šňůru, ostatní rozložíme v tenké vrstvě nejlépe na síťku, aby k nim šel vzduch z obou stran. Nemáme-li síť, poslouží nám i plechy či přepravky vyložené balicím papírem (pozor, bylinky nikdy nesušíme na novinách!).

  • Tip: Pokud se rostliny při sušení drolí, sušte je zavěšené v papírovém sáčku.

4. Jak skladovat

Usušené bylinky skladujeme zásadně v uzavřených a dobře těsnících sklenicích, aby se k nim nedostala vlhkost. Sklenice s bylinkami nevystavujeme světlu. Většina druhů takto vydrží použitelná až do příštího roku.