Sýrová roláda

Její výhodou je, že se připravuje den dopředu a nechá se rozležet v lednici. Budete potřebovat plátky tvrdého sýra, nejlépe eidamu nebo čedaru, a to aspoň 200 g. Plátky rozložíte na plechu na alobal tak, aby se jejich kraje trochu překrývaly, a necháte rozehřát v troubě. Po vychladnutí máte jednolitý sýrový plát, který můžete potřít a posypat vším, co vás napadne. Používá se například lučina, šunka, vejce natvrdo, bylinky, spařený čerstvý špenát, a když je ten silvestr, investovat můžeme i do uzeného lososa. Roládu zarolujeme, zabalíme do alobalu a druhý den krájíme na obloženou mísu.

Zapečené nachos

Základem jsou dva balíčky lupínků Doritos, kečup (může být ostrý) a tvrdý sýr. Do vymazané zapékací misky vrstvíme lupínky, přičemž každou vrstvu vydatně pokapeme kečupem a zasypeme strouhaným sýrem. Horní vrstvu bude tvořit sýr. Zapečeme v troubě asi 10 až 20 minut, aby horní vrstva sýra získala trochu krustičku. Nachos ze zapékací misky snadno "vyklouznou", servírují se ještě teplé. Dáte je na stůl v celku a každý z hostů si může odlamovat. Jednotlivé vrstvy můžete pro ozvláštnění posypat i čerstvými bylinkami a experimentovat se dá i s druhy sýra. Báječně chutná například ovčí sýr.

Toasty s bylinkovým máslem

Roste vám v truhlíku bazalka, petrželka nebo řeřicha? Pokud ano, natrhejte si dvě hrsti lístků na bylinkové máslo. Z kostky másla ukrojte asi 100 g, nechte trochu změknout a pak ho promíchejte s nasekanými bylinkami, utřeným česnekem (tím nešetřete!) a hrstí mletých ořechů nebo slunečnicových semínek. Bylinkovým máslem potřete plátky bagety nebo veky, posypte strouhaným tvrdým sýrem a vložte do trouby na gril, jen tak na pár minut, aby bageta zkřupavěla a sýr se roztavil. Podávejte horké.

Pečené žampiony

Tato chuťovka se připravuje naprosto jednoduše, a přitom bývá vítanou změnou vedle všech klasických obložených chlebíčků. Potřebujete větší žampiony - množství zvolte podle hostů. Houbám vyřízněte nožičku, do každého kloboučku vložte kousek másla, potřete prolisovaným česnekem a vrchovatě zasypejte strouhaným sýrem. Pečte v rozpálené troubě, nejlépe na grilu, po dobu zhruba 5 minut. Žampiony by měly být změklé a sýr pěkně roztavený.