V sobotu 7. 3. 2010 proběhlo v pražském Stavovském divadle vyhlášení výročních cen Czech Grand Design 2009. Byli jsme při tom a představujeme vám ty nejlepší české designéry, výrobce i práce za loňský rok.

Slavnostní večer ve Stavovském divadle moderoval Marek Eben. Mezi hosty a předávajícími večera byla pak řada významných hostů: Karel Schwarzenberg, Karel Gott, Tereza Maxová, Jana Kirschner, Ivana Chýlková, Linda Rybová a Robot. Cena Czech Grand Design od Jana ČtvrtníkaCenu pro nejlepší české designéry Czech Grand Design navrhl designér roku 2008 Jan Čtvrtník. „Cenu jsem navrhl tak, aby vypadala jako zpola potopený, kymácivě plovoucí bloček nerezové oceli. Je nakloněná a vypadá nestabilně tak, jako plovoucí vrcholek ledové kry nad vodní hladinou. Bloček by měl symbolizovat to krásné, co z designu člověk vidí, ale hlavně 90 % tvrdé práce ukryté pod hladinou, která často zůstává bez povšimnutí. Cena je určena těm šťastnějším, těm, co jsou vidět, o kterých se píše, ale měla by také pomoci zviditelnit design a vše, co znamená.“

Pojďme se ale na nejlepší práce a jejich autory podívat podrobně.

Ocenění autoři

Cenu Ministerstva kultury České republiky - ocenění Designér roku získali Radim Babák a Ondřej Tobola (HipposDesign) za vázy Foga a systémy 6, 6+1 a 3 navržené pro společnost mminterier. Tímto mobiliářem je zařízena Národní technická knihovna v Praze.

Bára Prášilová získala ocenění Fotografka roku 2009 za kolekci fotografií Quiksilver Women Grafickým designérem roku se stal Petr Babák a studio Laboratoř za návrh vizuálního stylu pro Národní technickou knihovnu v Praze (spolupráce: Jan Matoušek, Jaromír Skácel, Tereza Šerá a Richard Rozhoň) a za publikaci Projektil architekti 2002/2008. Petr Babák získal zároveň ocenění Grand designér roku (dostal od Akademie nejvyšší počet nominací). Fotografkou roku 2009 byla vyhlášena Bára Prášilová (za kolekci fotografií Quiksilver Women a série fotografií pro magazín Esprit a pro knihu Křehký).

V kategorii Obchod roku zvítězil Simple Concept Store, a to nejen za koncept prodeje, ale i kolekce, které pro něj navrhli čeští designéři Jakub Polanka, Zdeněk Vacek a Helena Mertlová. Módním designérem roku se stal Jakub Polanka, který získal ocenění za tři kolekce - Stardust, Re-evolution a limitovanou kolekci Simple. Výrobcem roku 2009 je tradiční česká firma Botas za novou kolekci bot a doplňků Botas classic 66. Na tomto konceptu se podíleli designéři Jan Kloss a Jakub Korouš.

Simple Concept Store získal ocenění Obchod roku 2009Česká firma Botas za novou kolekci bot a doplňků Botas classic 66 získala ocenění Výrobce roku 2009

Objevem roku je mladá designérka Lucie Koldová za design systému Cheeky boxes a stolu Treasury table pro Process a za kolekci nábytku Home Fitness.

Stůl Treasury table, za který získala designérka Lucie Koldová  ocenění Objev rokuLucie Koldová

Do síně slávy byl uveden sklář František Vízner. Ten byl oceněn za spolupráci se sklářským průmyslem a ateliérovou uměleckou činnost neztrácející ze zřetele nádobu prostého tvaru jako hlavní východisko tvorby. František Vízner pro průmysl připravil harmonicky vyvážené a pro vývoj oboru inspirující lisované, hutní a broušené sklo.

Kdo vybíral a rozhodoval o výhercích?

Akademii designu České republiky tvoří 42 kurátorů a teoretiků a 18 předních publicistů v oblasti designu. Za rok 2009 bylo v sedmi kategoriích nominováno 173 subjektů za 214 projektů.

-var-Foto: archiv Czech Grand Design

Zajímá-li vás průběh slavnostního večera, koukněte se na televizní záznam výročních cen Akademie designu ČR / Ceny Czech Grand Design 2009, který bude vysílat 13. března ve 20.00 hodin Česká televize na programu ČT2.