V malé kuchyni, často jen o ploše pěti či šesti m2, musíme dobře promyslet způsob práce a také způsob ukládání věcí, aby se nám tu příjemně pracovalo a pobývalo a nic jsme dlouho nehledali. Brzy poznáme na vlastní kůži, že všechno co se otevírá, trčí do prostoru, vzácné centimetry rychle ujídá. A nejen to, také nás neustále ohrožuje – tlučeme se do hlavy o ostré rohy horních skříněk, které jsme zapomněli zavřít, zakopáváme o otevřená dvířka spodních skříněk nebo o zapomenutou tašku na podlaze, protože v malém prostoru ji hůře vidíme. Malá kuchyně může vypadat docela prostorně a úhledně v uklizeném a klidovém stavu, tedy když v ní nejsme a nevaříme. Jakmile však začneme, má tu vlastnost, že se pracovní plochy (kterých se sem vejde obvykle jen minimum) ihned a bezezbytku pokryjí mísami, hrnky, surovinami… Koupit si dokonale vybavenou mikrokuchyňku ve skříni je příjemné, ušetří to vzácné místo v malé kuchyni, ale přece jenom to také něco stojí. Pojďme se ale podívat na finančně méně náročné způsoby šetření místa v kuchyňce, kde se lze stěží jenom otočit. Zasouvací dvířka Posuvná dvířka se snažíme instalovat všude, kde to lze. Horní skříňky většinou tak moc místa neubírají, i když i tady je výhodnější vyměnit dvířka za výklopná či posunovací, případně kombinovat s otevřenou policí. Klasický způsob otevírání vadí spíše u spodních skříněk. V abnormálně úzké kuchyňce se k nim leckdy i obtížně skláníme, ještě těžší je něco hledat a pátrat v jejich hlubinách. Jednou z možností - a trend otevřených ploch v moderních kuchyních tomu nahrává - jen střídavě nechat police otevřené a jen někde použít posuvná dvířka. Maximální využití stěn Co jenom trochu lze, umístíme na stěny. Výběr mezi policovými systémy, závěsnými drátěnými programy a všemožnými doplňky je dnes velmi široký. Budeme možná překvapeni, kolik místa ušetříme na pracovní ploše. Tam třeba ani nemusí stát taková maličkost, jako masivní dřevěný držák na nože; dá se rovněž fixně připevnit ke stěně nad pracovní plochu. Stěny se snažíme využít po celé šířce místnosti a také výšce – až ke stropu. Na konkrétní tipy se podíváme v dalším dílu našeho miniseriálu o malých kuchyních. -ag-
Další úspory místa v malé kuchyni
info
Zuzana Zimová
28. 1. 2002
clock
2 minuty
V malé kuchyni, často jen o ploše pěti či šesti m2, musíme dobře promyslet způsob práce a také způsob ukládání věcí, aby se nám tu příjemně pracovalo a pobývalo a nic jsme dlouho nehledali. Brzy poznáme na vlastní kůži, že všechno co se otevírá, trčí do prostoru, vzácné centimetry rychle ujídá. A nejen to, také nás...
user