Čtyři procenta z ceny nemovitosti – to je a stále bude sazba daně z nabytí nemovitosti. Jenže proti minulým rokům už nebude plátcem prodávající a kupující jeho ručitelem, ale platit bude kupující.

Zákon schválila vláda, musí jej ještě projednat senát a podepsat prezident. Ovšem očekává se, že nikde by neměl narazit. Pravděpodobný nástup nařízení tedy bude 1. září 2016.

Zdražení

Současný zákon hovoří o tom, že se kupující mohou dohodnout, kdo bude plátcem. Pokud tak ve smlouvě neučiní, bude plátcem prodávající. Kupující pak je jeho ručitelem. Nastává tedy problém s tím, že prodávající může peníze vzít, daň nezaplatit a kupujícímu vzniká vůči státu dluh, aniž by o tom třeba i věděl.

Při prosazování tohoto zákona předkládající ministerstvo hlásilo, že se nic v realitním trhu nezmění, jen se zjednoduší výběr daně. Bude přehlednější a bez podmínek. Cena nemovitosti se jen sníží o čtyři procenta, která by jinak dal prodávající státu.

Jenže podle odborníků nikdo nemohl očekávat, že něco takového nastane. Pravděpodobný scénář je ten, že ceny prodávaných nemovitostí zůstanou na stejné výši a jen kupující k ceně bude muset počítat s dalšími čtyřmi procenty.

Dobré je, že nadále je možné, aby si poplatníci odečítali od základu daně z příjmu úroky z hypotéky nebo ze stavebního spoření, pokud z úvěru zaplatí nejen nemovitost, ale nově i daň z nabytí. Daň se tak bude moci zahrnout do výše úvěru.

Titulní foto: Shutterstock