Od daně z příjmu bývá prodej nemovitosti osvobozen v případě, že dodržíte časový test nebo peníze použijete k řešení vlastní bytové situace. Pokud nebude žádná ze zákonných podmínek splněna, potom je základem daně dle § 10 příjem ponížený o související výdaje. A to včetně pořizovací ceny nemovitosti.

K tomu budete muset vyplnit přílohu číslo 2 daňového přiznání. Ani zaměstnanec nemůže využít zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání. Vždy se vyplňuje klasický formulář o 4 stranách.

Co se bude dít, když jste v nemovitosti bydleli

Pokud měl daňový poplatník bydliště bezprostředně před prodejem nemovitosti v dané nemovitosti nejméně po dobu 2 let, je příjem od daně osvobozen. Pokud měl v nemovitosti své bydliště kratší dobu, musí být pro daňové přiznání osvobozen inkasovaný příjem použitý k financování vlastního bydlení.

Pokud nedodržíte časový test, ale ani neřešíte financování dalšího svého bydlení, musíte tuto skutečnost nahlásit finančnímu úřadu – například prostřednictvím formuláře dostupného na webových stránkách finanční správy. A to ve lhůtě shodné se lhůtou pro podání daňového přiznání.

Když je nemovitost pronajímaná nebo zděděná

U nemovitosti, kde jste nesplnili podmínku bydliště, musí být dodržen 10letý test mezi nabytím a prodejem. Pokud finance získané prodejem využijete k financování svého bydlení, opět nemusíte dodržet 10letou lhůtu. Pokud byla nemovitost nabyta před rokem 2021, platí pro ni jen 5letý časový test.

Do této lhůty se započítává i doba vlastnictví dané nemovitosti zůstavitelem, pokud se jedná o dědictví po příbuzném v přímé linii nebo po manželovi/lce. Pokud jste zdědili byt po prarodiči v roce 2022 a prodáváte jej, nezvyšuje příjem z prodeje vaši daňovou povinnost, pokud prarodič vlastnil nemovitost déle než 10 let.

Výška daně z příjmu

Základem daně z příjmu z prodeje nemovitosti je příjem ponížený o související výdaje, tj. zejména pořizovací cenu.

Zdroj: finance.cz, penize.cz