Nejen zaměstnanci, ale i podnikatelé si mohou snížit svůj základ daně hned o několik různých částek. Dnes vám řekneme, jaké to jsou a jaká je jejich výše.

Nezdanitelné části: jak je uplatnit

Nezdanitelné části základu daně upravuje §15 zákona o daních z příjmu (ZDP). Ty se odečítají od základu daně, což může ve výsledku snížit i celkovou daňovou povinnost. Nemají však stejný „efekt“ jako samotné daňové slevy – ty se odečítají od vypočtené daně.

Odečitatelné položky si můžete uplatnit jen jednorázově po skončení předchozího roku. Zaměstnanci je uplatňují při ročním zúčtování daní, které provádí pracovníkům zaměstnavatel, u kterého podepsali Prohlášení k dani a požádali ho o toto zúčtování nejpozději do 15. února. Podnikatelé si snižují základ daně o nezdanitelné části při podání daňového přiznání (DP).

Daňové přiznání a dary

Dary v současnosti spadají do kolonky bezúplatných plnění – nejčastěji jsou finanční povahy. Fyzické osoby si mohou dar od základu daně odečíst, pokud jeho celková hodnota dosahuje minimálně 1000 Kč nebo je vyšší než 2 % základu daně. Obecně lze odečíst maximálně 15 % základu daně.

V posledních letech platí výjimka – pro daňový základ za rok 2022 platí, že je možné od něj odečíst maximálně 30 % základu daně. Tato výjimka byla prodloužena také na rok 2023. Od základu daně si můžete odečíst i dar v podobě služby, věci či nemovitosti, pokud je možné stanovit jejich hodnotu.

Co ještě sníží daňový základ?

Daňový základ můžete snížit i jinými způsoby. Můžete jej snížit také za bezpříspěvkové dárcovství krve, plazmy, krevních destiček, kmenových buněk, kostní dřeně či orgánu. Za jeden odběr si můžete odečíst 3000 Kč. V případě darování orgánu, kmenových buněk či kostní dřeně je tato částka 20 000 Kč.

Každý z těchto darů musíte prokázat potvrzením od příjemce, což může být například charitativní organizace nebo zdravotnické či transplantační centrum.

Platby za penzijní spoření a životní pojištění

Pokud jste si platili penzijní připojištění se státním příspěvkem nebo doplňkové penzijní spoření, můžete si letos odečíst zaslané pojistné na svůj penzijní účet. Za minulý rok si můžete odečíst maximálně 24 000 Kč. U penzijka jsou uznatelné jen měsíční platby nad 1 000 Kč. Stejná částka platí také v případě, že jste si platili životní pojištění.

Úroky z úvěru o bydlení

Od základu daně si můžete odečíst i zaplacené úroky z úvěru na bydlení.

Zdroj: kalkulackaosvc.cz, penize.cz