Co se týče psů, výběr je poměrně jednoduchý. Čtyřnozí nejlepší kamarádi bývají vděční snad za jakoukoli hračku, kterou jim hodíte, včetně staré vycpané ponožky, a při podání pamlsku se obvykle nežinýrují. Právě u pamlsků bychom ale měli dát pozor. Předně by mělo jít o dobrůtky psům přímo určené, i když i u nich se musí hledět na složení a kvalitu. V každém případě musíme dodržet doporučené dávkování a nenechat hafíka slupnout celou krabici psích sušenek na posezení jen proto, že "jsou ty Vánoce, tak ať se má dobře".

Obzvláště opatrní musíme být u štěňat, jejichž trávicí soustava se teprve vyvíjí a je velmi citlivá na změny ve stravě. Štěňata některých plemen, jako třeba německý ovčák, by kromě své pravidelné potravy neměla dostávat radši vůbec nic. Psa může rozbolet břicho stejně jako vás - a sehnat o svátcích veterináře bývá problém.

Trh chovatelských potřeb je dnes hodně pestrý a nechybí v něm ani módní řady psího oblečení. U malých a hladkosrstých plemen, jako je jorkšír, čínský naháč nebo krysařík, jde o praktickou ochranu před mrazem a sněhem, na který nejsou od přírody zvyklá. Veterináři je obecně doporučují i pro psy chované celoročně ve vytápěných bytech - ti totiž mohou být choulostivější a náchylnější k nastydnutí než psíci běhající na vesnickém dvorku. Módních kreací bychom se ale měli vyvarovat u chundeláčů typu husky, malamut, špic nebo čau-čau; těm je ve sněhu nejlépe pouze se svou přírodní kožešinkou.

Když přijde na kočky, největší vánoční potěšení jste jim už připravili nazdobením stromečku, na kterém se lákavě pohupují třpytivé ozdoby. Co jim dát více? Každá kočka má individuální osobnost a není snadné se strefit do jejího vkusu. Gumovou myšku, o které reklama tvrdí, že nenechá žádnou číču klidnou, zrovna vaše kočičí dáma označí za nudnou. Sušené krevety nedůvěřivě očuchá a pak trhne packou. U koček je proto lepší vsadit na takové hračky a pochutiny, které už máte doma odzkoušené, a zbytečně neshánět originální novinky. Teplou kukaní nebo novou prolézačkou by však neměly pohrdnout ani ty nejnáročnější mňoukající společnice. Radost jim každopádně udělají i papírové krabice, které zbudou po vybalených dárcích.