Výsledek rekonstrukce je totiž v tomto případě bez přehánění dechberoucí. Citlivá rekonstrukce na velkém pozemku uprostřed nádherné přírody působí jako oáza neskutečného klidu.

Rodina současného majitele dům vlastnila několik desítek let, zcela původně sloužil jako trvalé bydlení. Když se pak původní obyvatelé (rodiče majitele) odstěhovali do Prahy, fungovalo stavení jako víkendová a prázdninová chalupa.

Cesta z města

I současní majitelé nejprve bydleli v hlavním městě, ale se založením rodiny přišla i potřeba na nový domov v přírodě. Protože rodinná chalupa stojí na opravdu krásném klidném pozemku s minimem sousedů, rozhodnutí bylo jasné: Bude se rekonstruovat.

Pokud jste našimi pravidelnými čtenáři, můžete si tipnout, který známý ateliér se návrhu rekonstrukce ujal, vsadíme se, že budete střílet mimo. Za návrhem stojí studio OK Plan, známé především pro minimalistické vily. V tomto případě ale architekt Čekal z OK Plan navrhl velmi citlivou modernizaci respektující původní vzhled domu, čistě současná je pak nová přístavba zádveří.

Kompletní rekonstrukce

Rekonstrukce domu byla opravdu zevrubná. „Z domu v podstatě zbyly jen obvodové zdi,“ přibližuje majitel. Odstraňovaly se původní podlahy, stropy, omítky, okna... Dům neměl v některých místech dostatečně hluboké a únosné základy, proto se realizovalo jejich podezdění z ostře pálených cihel. „Pracovalo se asi po metrových šichtách, diagonálně, aby bylo zatížení ze stěn při práci dobře rozložené,“ vysvětluje majitel stavební firmy, která rekonstrukci realizovala, pan Vladimír Lapáček.

„Cihelné zdivo domu bylo v rámci rekonstrukce podřezáno a byla provedena nová hydroizolace, zdi byly opatřeny kontaktním zateplovacím systémem. Střecha je kompletně vyměněná, nová je krytina i krov. V přízemí a částečně v podkroví jsou použity repliky dřevěných špaletových oken. Nové otvory v domě jsou vyplněny hliníkovým systémem s trojitým zasklením. Podlahy jsou z vrstvených dubových parket na řemen. Stejný materiál byl zvolen také pro dveře, obklady stěn a stropů a pro nábytek,“ popisuje rekonstrukci ateliér OK Plan.

OK PLAN

OK PLAN

Architektonická kancelář OK PLAN ARCHITECTS, s. r. o., zahájila svou činnost 1. května 1999. Od té doby firma působí nepřetržitě na trhu a tato dlouholetá praxe znamená mimo jiné i získání mnoha zkušeností, které využívá při své práci. Profesionální tým, kvalitní zázemí, zvýšená úroveň komunikace se zákazníkem, dokonalá jakost projektů s úzkou návazností na realizaci, atmosféra, kde lidé pouze nemusejí, ale chtějí. To vše přispívá k trvalému růstu a stabilitě firmy. www.okplan.cz

Současný dům s tradicí

Dům má přízemí s obytným podkrovím a částečným podsklepením. Základní myšlenkou bylo navrátit stávající objekt do původní podoby s novou přístavbou vstupu v soudobém výrazu. Zde se nachází zádveří a sociální zázemí.

Sklep byl kompletně sanován a dnes slouží jako sklad potravin, technické zázemí a prádelna. V přízemí se nachází prostorný obývací pokoj s jídelním koutem, na něj navazuje oddělená kuchyně. Na západní straně domu je velká ložnice, za níž následuje koupelna. Podkroví je vyčleněné pro pracovnu majitele, další ložnici a krásnou koupelnu s volně stojící elegantní vanou.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE:

  • Autor projektu: Ing. arch. František Čekal
  • Dodavatel: Zednictví Vladimír Lapáček
  • Zastavěná plocha: 138 m2
  • Užitná plocha: neuvedeno
  • Obvodová konstrukce: zděná
  • Zateplení: minerální vata
  • Střecha: šikmá, krov, krytina bobrovka
  • Okna: dřevěná
  • Vnitřní dveře: dřevěné
  • Podlahy: dřevěné

Tuto návštěvu jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 2/17